Eltörlik a szvasztikákat a finn légierőnél

A finn légierő parancsnoksága nagy felhajtás nélkül megvált régi jelképétől: a szárnyakba ágyazott szvasztikától – írja a Euronews.

A hitleri birodalmat és gonosztetteit idéző jelképet azonban a finn légierő a nácik előtt kezdte használni még 1918-ban, nem sokkal az ország függetlenségének elnyerése után.

A szvasztikát a II. világháború után először a gépekről törölték. Az egyenruhákon, alakulati zászlókon azonban még sokáig megmaradt – mondta a BBC-nek a finn légierő szóvivője.

A szvasztika egy veterán, még a világháború előtt használatos DC-2-es szállítógép, a Hanssin-Jukka felújítása után is megjelent. 1945-ig ugyanis a fehér alapra festett kék szvasztika volt a finn légierő jelképe. Ezzel nem a náci Németországgal kialakított szövetségre utaltak – noha szövetségesek voltak –, hanem a hagyományra.

A változást Teivo Teivainen akadémikus vette észre, korábban ugyanis ő volt az, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelkép használata ma nem tesz jót a finn légierő megítélésének.

A Euronews teljes cikke itt olvasható.

Rendszeresen érik antiszemita támadások Izrael finnországi nagykövetségét

Az elmúlt másfél év során legalább 15 alkalommal vették célba vandálok a zsidó állam finnországi képviseletét, a hatóságok mégis passzívak.