Rendszeresen érik antiszemita támadások Izrael finnországi nagykövetségét

Az elmúlt másfél év során legalább 15 alkalommal vették célba vandálok a zsidó állam finnországi képviseletét. Ezúttal ablakokat törtek be és náci jelképeket aggattak rá, a hatóságok mégis passzívak.

A helsinki nagykövetséget érő legfrissebb támadás során annak üveg bejárati ajtaját szilánkosra törték a hétvégén, illetve horogkeresztes és Adolf Hitlert ábrázoló képeket aggattak az épület elejére ismeretlen elkövetők — jelentette a Jewish Telegraphic Agency.

Az izraeli külügyminisztérium nyilatkozatában a támadást „a nagykövetség elleni antiszemita incidensek soron következő láncszemének” minősítette.

„A helsinki Izraeli Nagykövetség elégedetlenségét fejezte ki a finn hatóságok felé az események kapcsán, és követelte, hogy a mindent vessenek be az elkövetők felkutatása és felelősségre vonása, illetve a hasonló incidensek jövőbeni előfordulásának megakadályozása érdekében”.

Finn vezető tisztségviselők aggodalmuknak adtak hangot a támadásokkal kapcsolatban, de igazi fellépés nem történt az antiszemita vandálok ellen.

Februárban az Északi Ellenállási Mozgalom szélsőjobboldali és neonáci csoport tartott illegális demonstrációt az épület előtt, minden következmény nélkül.

Az északi országban egyre szembetűnőbbé vált az antiszemitizmus az elmúlt években. A december 6-ai finn függetlenség napján a múlt évben szélsőjobboldali aktivisták náci zászlókat lengettek a főváros központjában.

Kai Aslak Mykkänen, az ország volt belügyminisztere azonban megvédte az esetet, mondván, az országban véleménynyilvánítási szabadság van.