Trump jóváhagyta a csapatkivonást Németországból

Jóváhagyta Donald Trump amerikai elnök 9500 amerikai katona kivonását Németországból – jelentette be a Pentagon helyi idő szerint kedden Washingtonban.

Jonathan Hoffman, a védelmi tárca szóvivője részleteket nem árult el, de kiemelte, hogy a csapatkivonás növelni fogja az Oroszországgal szembeni elrettentést, és erősíteni fogja a NATO-t.

Trump korábban többször bírálta Németországot, mert megítélése szerint Berlin nem fordít elég pénzt védelmi célokra.

A Pentagon bejelentését megelőzően amerikai szenátorok kétpárti csoportja, köztük olyan republikánusok is, mint Lindsey Graham és Marco Rubio módosító javaslatot jelentett be a védelmi kiadásokról szóló törvényhez, amellyel korlátozni akarják az elnök lehetőségeit a németországi csapatkivonás kérdésében. A módosítás értelmében nem lehetne csapatkivonásra pénzt fordítani, mindaddig, amíg a védelmi tárca nem igazolja, hogy a kivonás nem árt az Egyesült Államok vagy szövetségesei biztonságának.

Hoffman elmondta, hogy a Pentagon tájékoztatni fogja a törvényhozást, majd egyeztetést kezd szövetségeseivel a folytatásról.

Trump korábban felvetette, hogy az amerikai csapatok egy részét Németországból Lengyelországba vezényelhetik át.

Oroszország profitálhat Amerika németországi csapatkivonásából

Lengyelország régóta sürgeti, hogy Amerika nagyobb jelenléttel bírjon a kontinensen, mivel Moszkva érdekeltségei és befolyása egyre nő.