Tényleg: Mégis hogy lett Hitler az 1938. év embere?

A közhiedelemmel ellentétben a lap szerkesztősége nem „országépítő” tevékenységéért választotta a posztra a náci Führert, hanem.

Ahogy korábbi írásunkban beszámoltunk róla, nemrég ismét figyelem középpontjába került a magyar közéletben Adolf Hitler személye és szerepe, miután László Imre önkormányzati ülésen a náci vezér munkásságát vagy annak egy részét látszólag méltatta, majd bocsánatot kért szavaiért, és igyekezett azokat tisztázni.

„‘36-ban vagy ’37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg. Mert az a munkája, amit addig kifejetett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után. Aztán ami utána történt, az már nem igazán fér ebbe a képbe bele” – jelentette ki Újbuda polgármestere a Hír TV birtokába került hanganyag szerint.

Hitlert dicsérte Újbuda DK-s polgármestere, majd bocsánatot kért

„Akaratomon kívül nagyon rosszul, könnyen félreérthetően, meggyőződésemmel ellentétesen fogalmaztam” – közölte László Imre.

A DK-s politikus ezt követően ismét kellemetlen helyzetbe került, amikor Josef Mengelét és Nelson Mandelát véletlenül összekeverte a Heti TV reggeli műsorában.

Viszont ennél a szálnál érdemes visszakanyarodni arra kérdésre, hogy:

valójában miért választotta az év embereként Adolf Hitler a Time magazin 1938-ban?

A kérdés megfejtéséhez az NLC.hu utánajárt annak, hogy a lap szerkesztősége milyen indoklást közölt minderről 1939. január 2-i számában:

„Az 1938-as év legnagyobb érdeklődéssel kísért eseményére szeptember 29-én került sor, amikor négy államférfi találkozott a müncheni Führerhausban, hogy újrarajzolják Európa térképét. (…) az kétségtelen, hogy a messze legmeghatározóbb figurának a német házigazda, Adolf Hitler bizonyult” — idézi saját fordításában a lapot a portál.

„A német nép Führere, a német hadsereg, a haditengerészet és a légierő főparancsnoka, a Harmadik Birodalom kancellára, Herr Hitler aznap Münchenben learatta az elmúlt öt és félévben folytatott vakmerő, kihívó és könyörtelen külpolitikájának gyümölcseit. Felszámolta a versailles-i békeszerződést. Tetőtől talpig felfegyverezte Németországot. Bekebelezte Ausztriát a rémült és tehetetlen világ szeme láttára.

Mindez valódi sokként érte azokat a nemzeteket, amelyek mindössze 20 évvel korábban még térdre kényszerítették a csatatéren Németországot. A közvéleményt azonban még ennél is jobban megrémítette a nácik  könyörtelen, szisztematikus törekvése, amely Csehszlovákia megszerzésére irányult, és amely egy újabb világháború kitörésével fenyegette a világot nyár végén-ősz elején.

Azzal, hogy vérveszteség nélkül német bábállammá süllyesztette Csehszlovákiát, kierőszakolta az európai védelmi szövetségek felülvizsgálatát és szabad kezet kapott Kelet-Európában Anglia és Franciaország támogatásával, Hitler vitán felül az 1938-as év embere lett.”

— írta a Time magazin, ami címlapján meglehetősen sokatmondóan ábrázolta a náci vezetőt. Azon ugyanis arcképes portré helyett olyan illusztráció szerepel, amin

Hitler háttal ül és egy templomi orgonán játssza a „gyűlölet himnuszát”, miközben áldozatainak hullái lógnak a háttérben.

„Hitler jelenleg a legnagyobb fenyegetés, ami a demokratikus, szabadságszerető világra leselkedik” — írta róla a Time.

A náci tömeggyilkos egyébként nem először, és nem is utoljára szerepelt a Time magazin címlapján 1939-ben: kefebajszos portréi 1933-ban, 1936-ban, és 1941-ben ijesztgették a gyanútlan olvasókat az újságosstandoknál.

Az NLC.hu egyébként emlékeztet: Hitler mellett a szovjet Sztálint is az év emberének választotta a magazin, ráadásul két alkalommal is: 1939-ben, majd 1942-ben. Majd Khomeini ajatollah szintén megkapta a címet 1979-ben, az iráni forradalom évében.