Boris Johnson héberül tiltakozik az izraeli szuverenitás kiterjesztése ellen

Boris Johnson brit miniszterelnök a Jediót Ahronót című izraeli lap szerdai kiadásában héber nyelvű cikkben tiltakozik az ellen, hogy Izrael bekebelezze Ciszjordánia egy részét.

Johnson Izrael barátjaként közvetlenül a legnépszerűbb helyi lap olvasóihoz fordult üzenetével, hogy Izrael álljon el a július 1-jével meghirdetett ciszjordániai annektálástól, mert az szerinte

veszélyezteti az Izrael és az arab világ közötti kötelékeket, sérti a nemzetközi jogot, és London számára elfogadhatatlan.

A kormányfő emlékeztetett: mélyen elkötelezett Izrael irányában, fiatalon több hétig önkéntes munkát végzett egy izraeli kibucban, politikusként is mély benyomást gyakoroltak rá látogatásai az országban, részvétele Simon Peresz temetésén, és még Tel-Aviv Rothschild sugárútján is végigkerékpározott a város polgármesterével.

Izraelben is sokan megakadályoznák Júdea és Somron annektálását

Amerikai források szerint az izraeli vezetés július elsején várhatóan mégse jelenti be az annexiót, és jelenleg is zajlanak a tárgyalások a határokról. 

„Izrael szenvedélyes védelmezője vagyok, kevés dolog áll közelebb a szívemhez, mint annak biztosítása, hogy az embereket megvédjék a terrorizmus és az antiszemita uszítás fenyegetéseitől” – hangsúlyozta Johnson. „Izrael biztonságával kapcsolatos elkötelezettségünk megingathatatlan lesz mindaddig, amíg az Egyesült Királyság miniszterelnöke vagyok” – jelentette ki.

„Izrael örök barátjaként, csodálójaként és támogatójaként attól tartok, hogy az annektálás nem fogja biztosítani Izrael határait, és ellentétes Izrael saját hosszú távú érdekeivel”

— állítja a politikus.

Johnson üzenetében kiemelte, hogy igazságosságra törekszik mind Izrael, mind a palesztinok számára, s hogy a lépés várhatóan Izrael ellen fordítja a kapcsolatok rendezésére törekvő arab államokat is.

Az annektálás az angol politikus szerint a nemzetközi jog megsértését jelentené, és reményét fejezi ki, hogy nem hajtják végre. Ha mégis, akkor

az Egyesült Királyság nem ismeri el az 1967-es vonalak megváltozását,

kivéve azokat, amelyekről a két fél, vagyis Izrael és a palesztinok megállapodtak.

„Továbbra is hiszem, hogy Izraelnek, a zsidó nép szülőföldjének valódi, tartós biztonságának eléréséhez csakis olyan megoldás vezethet, amely igazságosságot és biztonságot tesz lehetővé mind az izraeliek, mind a palesztinok számára. Nem vagyok hajlandó elhinni, hogy ez nem lehetséges”

— emelte ki a palesztin-izraeli viszály megoldására a tárgyalásokat és a kompromisszumkészséget sürgető brit kormányfő.

Üzenete zárásában Johnson kijelenti, hogy az annektálás csak távolabb visz az izraeliek és a palesztinok számára egyaránt tartós békét biztosító tárgyalásoktól, s az egyezkedéshez történő visszatérésre szólítja fel a feleket.

A nagykoalíciós izraeli kormány pártok közötti megegyezése értelmében Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök július 1-jén megkezdheti előkészíteni Izrael szuverenitásának kiterjesztését Júdea-Szamáriára.

A Jordán folyó jobb partján épült településeken, városokban mintegy félmillió zsidó él egy összességében Budapest kiterjedésénél kisebb területen.

A brit Munkáspárt betiltaná az importot a ciszjordániai zsidó településekről

A jelek szerint az elmúlt időszakban tapasztalt átrendeződés ellenére sem szabadult meg terhelt múltjától a brit Munkáspárt.