Az egész El Al flotta földre kényszerül

2020 első negyedévében a cég csaknem 40 milliárd forintnyi veszteséget szenvedett.

Már szerdai járatait is törölte az El Al nevű izraeli légitársaság, aminek pilótái bejelentették, hogy nem hajlandóak repülni a cég pénzügyi válsághelyzete miatt — írta a Jerusalem Post.

A lap szerint Gonen Usushkin vezérigazgató a vállalat összes személy- és teherszállító gépét Izraelbe rendelte.

A cég keddi jelentése szerint félmilliárd sékeles, azaz 140 millió dolláros (40 milliárd forint) veszteséget könyveltek el az év első három hónapjában. A koronavírus kirobbanását követően mindössze száz pilóta maradt munkában az El Al gépein, a többi szakembert fizetés nélküli szabadságra küldték.

A pilóták szakszervezetének keddi közleménye szerint jelentős feszültség alakult ki, miután az aláírt megegyezésekbe foglaltakat nem tartotta be a cég vezetése.

Az El Al korábban ugyan bejelentést tett arról, hogy egy kormányzati segélycsomag lehetőségéről folytatnak tárgyalásokat, az összeg elnyerésének feltétele lenne az alkalmazottakkal és szakszervezetekkel való rendezett kapcsolat is.

200 milliárdos kölcsönre szorul az El Al, hogy túlélje a vírusválságot

A külföldiekre vonatkozó kéthetes karantén miatt leállt a turizmus Izraelbe, ezért az ország légitársasága is hatalmas veszteségre számít.