200 milliárdos kölcsönre szorul az El Al, hogy túlélje a vírusválságot

A külföldiekre vonatkozó kéthetes karantén miatt gyakorlatilag leállt a turizmus Izraelbe, ezért az ország légitársasága, az El Al is hatalmas veszteségre számít. 700 millió dolláros kölcsönt kér a kormánytól – írja a The Times of Israel.

Az El Al számításai szerint 700 millió dollárra van szüksége ahhoz, hogy fennmaradjon, mert a koronavírus-válság szétveri a repülési ágazatot, a segítséget pedig az izraeli pénzügyminisztériumtól várják.

A minden külföldi belépő számára előírt önkéntes karantén hétfői bevezetése miatt arra számítanak, hogy lényegében leáll a turizmus Izraelbe. A Calcalist üzleti lap szerint a légitársaság szinte végig a földön lesz a következő három hónapban.

A gyorssegélyt kölcsönként kaphatja a társaság, nem kompenzációként, ráadásul az El Al-nak fedezetet is kell adnia, ami nem lesz könnyű a már meglévő hitelei mellett. A társaság egy 1,6 milliárd dolláros flottafejlesztés közepénél tart.

A kormány azt is elvárja, hogy az El Al tervet nyújtson be működésének modernizálására.

Bezárkózó Izrael: tortúrává vált a turizmus, gazdasági visszaesés várható

Az Izraeli Nemzeti Bank vezetője szerint június végéig tarthat a GDP koronavírus miatti csökkenése.

A szakszervezet attól tart, hogy egy megszorítás jelentős elbocsátásokkal járhat. A dolgozók már felajánlották, hogy lemondanak a fizetésük 15 százalékáról, ha a vállalat garantálja, hogy nem lesz létszámleépítés, de a cég vezetése elutasította az ajánlatot.

Az El Al közölte, hogy tovább működtet nemzetközi járatokat, bár csökkentett kapacitással.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt ígérte, hogy támogatni fogja a társaságot, amely a veszteségei miatt elbocsátásokba kezdett.

A légitársaság múlt héten már több száz munkatársát elküldte, csökkentette a fizetéseket és létszámstopot rendelt el.

A társaság részvényei a tel-avivi tőzsdén 30 százalékot estek egy hónap alatt.

Eldőlt: 14 nap karantén vár mindenkire, aki Izraelbe lép

Hétfő este élesítették a bejelentést, amire korábban is utalt Benjamin Netanjahu miniszterelnök.