Bezárkózó Izrael: tortúrává vált a turizmus, gazdasági visszaesés várható

Válsághelyzet van kialakulóban az izraeli idegenforgalomban. Elbocsátások, szállodabezárások kísérhetik a szektort az ország eddigi legnagyobb turisztikai krízisében.

„Ha a kormány nem segít azonnal, tömeges elbocsátások kezdődhetnek el és a szektor elveszítheti munkavállalóinak felét” — fakadt ki az Izraeli Hotelszövetség elnöke a Globes gazdasági magazinnak. Amir Hayek szerint a koronavírus okozta helyzet miatt az izraeli turizmust eddig még sosem látott mértékben sújthatja gazdasági visszaesés.

A szakember szerint elengedhetetlen, hogy a kormány közbelépjen és anyagi segítséget ajánljon fel. Mert csak ezzel lehetséges a szakma megmentése — vélte Hayek.

A drasztikus megnyilvánulás nyilvánvalóan összefüggésben van a kormány tegnapi bejelentésével, amely nagyon határozott formában jelezte: megtesznek mindent annak megakadályozására, hogy a koronavírus az egész országra kiterjedjen.

Eldőlt: 14 nap karantén vár mindenkire, aki Izraelbe lép

Hétfő este élesítették a bejelentést, amire korábban is utalt Benjamin Netanjahu miniszterelnök.

Az intézkedés, amely két hétre automatikusan elzárná az országba érkezőket attól, hogy elkezdjék Izrael felfedezését, minden eddigi példánál jobban kihat a turizmusra. Hayek szerint a döntés azonnal hatmilliárd sékeles (1,5 milliárd eurós) veszteséget jelentene a szektornak.

A turizmusért felelős tárca érdemben még nem reagált. Azt azonban közzétették, hogy kedden közös megbeszélést folytatnak a szektor résztvevőivel az ipart érintő változásokkal kapcsolatban. A kormányfő még vasárnap azt az ígéretet tette, hogy elkülönítenek négy milliárd sékelt (1 milliárd euró), hogy ebből segítsék a koronavírus miatt veszteségeket szenvedő gazdasági szereplőket.

Tel-Avivban és Jeruzsálemben még sosem üzemeltek a hotelek 40 százaléknál kevesebb kihasználtsággal. A most kialakult helyzet miatt azonban jelenleg ez tapasztalható. A szakemberek előre figyelmeztetnek, hogy a közelgő húsvéti és pészachi ünnepek miatt remélt sok százezer turista vélhetően kétszer is meggondolja, elutazzon-e Izraelbe.

A hatalmas veszteségeket már most érzik a szektor szereplői. Idegenforgalmi cégek sorra szembesülnek azzal, hogy az előre meghirdetett és eladott útjaikat tömegesen mondják le külföldi turisták — írja a lap. 

Többen a kormány felelősségét is felvetették, mert szerintük nem volt világos kommunikáció és bizonytalanság is jellemezte a helyzet kezelését. „Emberek jönnének, de nincs számukra egyértelmű helyzet. Ilyenkor a bizonytalanság miatt inkább lemondják az utat” — fogalmazott Ezra Korman, a Makor Educational Journeys igazgatója.

Időközben egyre több olyan ikonikus rendezvényt mondanak le szerte a világban, amely utazással kapcsolatos. Tegnapi hír, hogy a világ egyik legfontosabb éves holokauszt megemlékezése, az Élet Menete is elmarad idén.

Erre a sorsa jutott a Taglit Birthright, az ismert cionista diákutazás is, amely során több száz zsidó származású fiatalnak szerették volna bemutatni Izraelt. De az AIPAC-által szervezett lobbiutakat is el kellett halasztani.

Természetes kárszenvedője a kialakult helyzetnek Izrael nemzeti légitársasága, az El Al, amely ugyancsak példátlan következményekkel szembesül. A cég az első negyedévre már eleve 140-160 millió dolláros veszteséggel kalkulál, hiszen tucatjával kellett felfüggesztenie járatait.

Már elkezdődtek a csoportos leépítések is az El Al-nál, de a kormány elkötelezett, és több millió sékeles támogatással szeretné segíteni a bajba jutott céget. Időközben Izrael központi bankjának vezetője némi optimizmust sejtetett azzal a bejelentésével, hogy

az országban továbbra is két százalékos gazdasági növekedéssel számolnak. Szakértői csoportjuk szerint a koronavírus összesen mintegy 0,7 százalékos veszteséget okoz majd az izraeli gazdaságnak.

Amir Yaron, az Izraeli Nemzeti Bank vezetője szerint várhatóan június végéig tarthat a GDP vírus miatti csökkenése. Amennyiben így lesz, az izraeli gazdaság gyorsan magához térhet majd.

Yaron szerint csaknem 150 ezer embert érint majd az önkéntes karantén. A turizmusban és a légiforgalomban szolgálók munkahelyi válsághelyzete is kihívást okoz a bankszektor szereplőinek, ezzel együtt számításaik szerint nem lesz az egész országra kiterjedő vírushelyzet.

A szakértő szerint az ország bankrendszere stabil és a szektor felkészült az esetleges válsághelyzet kezelésére. Azzal kapcsolatban, hogy tervezik-e, hogy kamatcsökkentéssel éljenek, Yaron nem adott egyértelmű választ, ellenben közölte: a kialakult helyzetre való tekintettel inkább a hitelek könnyebb hozzáférhetőségét szorgalmazzák. Erre ugyanis mintegy 14 milliárd sékeles tartaléka van a központi banknak.

Koronavírus miatt elhalasztják az auschwitzi Élet Menetét

Az év legnagyobb Holokauszt megemlékezését április 21-én tartották volna, de most bejelentették, hogy a vírus miatt elhalasztják.