Annektálás: itt az idő, most vagy soha?

Az izraeli miniszterelnök kedd este azt mondta, pár napig még biztosan eltartanak a tárgyalások.

Hónapok óta cikkezik az izraeli sajtó arról, hogy mi fog történni július 1-jén, amikorra Benjamin Netanjahu korábban ígérte az izraeli annektálás megkezdését. Noha az előzményekből számítani lehetett arra, hogy a miniszterelnök a tervezettnél óvatosabban nyúl majd a júdea-szamáriai, valamint jordán-völgybeli zsidó települések ügyéhez,

kedd esti bejelentése szerint biztosan napokat kell még várni ahhoz, hogy konkrétumokat is megtudjunk.

A Jewish Press szerint erről Netanjahu beszélt újságíróknak azután, hogy a Fehér Ház egyik képviselőjével, Avi Berkowitz-cal és az USA izraeli nagykövetével, David Friedmannal tárgyalt. A lap szerint a határidő eltolásával a miniszterelnök hitelessége is csorbát szenvedett annak a — csaknem félmilliós — zsidó közösségnek a köreiben, amely az érintett területeken él.

Sajtóhírek szerint az intézkedéssorozat megkezdését nehezíti, hogy Benjamin Netanjahu és Beni Ganz miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter nem tudott egyezségre jutni az annektálás kérdésében.

Boris Johnson héberül tiltakozik az izraeli szuverenitás kiterjesztése ellen

A brit miniszterelnök szerint az „annektálás” veszélyezteti az Izrael és az arab világ közötti kötelékeket, sérti a nemzetközi jogot, és London számára elfogadhatatlan.