Pompeo: büszke vagyok, hogy Izrael része a történetemnek

Az amerikai külügyminiszter a Keresztény Szövetség Izraelért (CUFI) konferenciáján beszélt az Egyesült Államok és Izrael kapcsolatáról, megjegyezve, hogy az „még soha nem volt ilyen szoros” – számol be az Arutz7.

„Mindegy, hol van az ember, tudnia kell, hogy Trump elnök és kormánya elkötelezett barátja Izraelnek” – mondta Pompeo, aki dicsérte a zsidó államot, mondván „a szabadság bástyája, melynek gazdaságához nincs hasonló a régióban.”

A külügyminiszter beszédében kiemelte: „Cion, a zsidó nép nemzeti otthona, fény a nemzetek közt.” Pompeo megtiszteltetésnek nevezte, hogy külügyminiszterként szolgálhatja a két ország barátságát, mert „Izrael személyes történetem és Amerika történetének is része.”

„A CIA vezetőjeként és most külügyminiszterként tisztán látom, hogy Izrael Amerika egyik legszorosabb szövetségese”

– mondta Pompeo, hozzátéve: „Kormányunk tovább erősíti partnerségét Izraellel. Mindent megteszünk azért, hogy Irán ne jusson atomfegyver birtokába. Figyelmeztetjük barátainkat a Kínából leselkedő új veszélyre és elítéljük a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság politikai hátsó szándéktól fűtött szembenállását Izraellel és az Egyesült Államokkal.”


Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik

A Trump-féle béketervről Pompeo úgy nyilatkozott, hogy az a „legreálisabb és legjobb terv a hosszútávú béke érdekében Izrael és a palesztinok közt.”

Az amerikai diplomácia vezetője élesen bírálta az Izrael-ellenes nézeteket, mondván „az anticionizmus egyenlő az antiszemitizmussal. Mi az igazságot mondjuk. Jeruzsálem Izrael fővárosa, a ciszjordániai telepek nem jogsértőek, a Golán-fennsík szuverén izraeli terület.”