Netanjahu nem védekezhet amerikai milliomos barátja pénzéből

Aviháj Mandelblit legfőbb ügyész ellenzi, hogy Spencer Partridge amerikai mágnás tízmillió sékelt adjon Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek jogi védekezésére – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja.

Mandelblit azt írta az állami számvevőszék engedélyezési bizottságának, hogy az az elv érvényes ebben az esetben is, amely tilt minden előnyt és ajándékot a miniszterelnök számára, mint általában a köztisztviselők számára.

Mandelblit tavaly még megengedte Netanjahunak, hogy a hozzá közel álló milliomos pénzt kölcsönözzön neki, miután nem volt kimutatható érdekkonfliktus az ügyben.

A főügyész szakvéleményét az állami számvevőszék keretében működő engedélyezési bizottság kérte ki, miután a múlt hónapban megvitatta az ügyet. „Nem állítható, hogy Partridge miniszterelnöknek szánt összege nem ajándék, amelyet köztisztviselőként adnak neki” – állapította meg Mandelblit.

A miniszterelnök előzőleg kérést nyújtott be a bizottsághoz, hogy Partridge finanszírozhassa jogi védelmét az ellene folyó, és már bírósági tárgyalási szakaszba jutott, csalás, közhivatallal visszaélés és korrupció miatt indított eljárásokban.

Ma veszi kezdetét a Netanjahu-per

Az izraeli miniszterelnök ellen Áviháj Mandelblit főügyész még januárban emelt vádat három korrupciós ügyben: vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés miatt.

A meghallgatás végén a bizottság kikérte Mandelblit szakvéleményét a Netanjahu és Partridge közötti esetleges összeférhetetlenség kérdésében, mivel az amerikai milliárdos szerepel a miniszterelnök elleni vádemelés tanúinak listáján. A bizottság bejelentette, hogy a főügyész véleményének ismeretében fogja megvitatni a beadványt.

A bizottság már negyedik alkalommal vitatta meg a bírósági eljárások finanszírozásának ügyét, miután elutasította a miniszterelnök három korábbi kérését.

Május végén Jeruzsálemben megkezdődött a bírósági eljárás Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen korrupció, csalás és hivatali visszaélés vádjával, melyekben ő következetesen tagadja, hogy bűncselekményt követett el. Izrael történelmében először fordult elő, hogy hivatalban lévő miniszterelnök ellen büntetőeljárás indult.

Veszélyezteti-e az izraeli demokráciát ez a rejtélyes alapítvány?

Az alapítvány ösztöndíja kimerítheti a törvényben meghatározott ajándék kritériumát, ilyen értékű ajándék elfogadása már korrupciógyanús cselekedet.