Nem szűnik a keresztényüldözés Kínában

Több mint 500 keresztet távolítottak el a kínai hatóságok templomokról a keleti Anhuj tartományban április óta – közölte a Kathpress katolikus hírügynökség a UCANews ázsiai katolikus hírügynökség hongkongi tudósítójára hivatkozva.

Nem érkezett tiltakozás a rombolás ellen sem a kormányhű Katolikus Hazafias Szövetség, sem pedig a kínai püspöki kar soraiból – mondta Paul Li protestáns pap az UCANews-nak nyilatkozva.

Egy római katolikus egyházközségi pap arról számolt be, hogy tájékoztatta Liu Hszin-hung püspököt temploma keresztjének tervezett lebontásáról. „Azt mondta nekem, készítsek felvételeket bizonyítékként a lebontásról” – mondta. A pap hozzátette, hogy a püspök világossá tette számára: nem szállhat szembe a hatóságokkal.

Liu Hszin-hung püspök a Katolikus Hazafias Szövetség tagja, amely a Vatikán által el nem ismert hivatalos egyházi szervezet a kommunista Kínában.

A feszületek lebontása 2018 októberében kezdődött. Azóta az Anhujjal szomszédos Csöcsiang, Honan, Hopej és Kujcsou tartományokban keresztek ezreit semmisítették meg a várostervezési törvények állítólagos megszegésére hivatkozva.

Kereszt eltávolítása Anhuiban. Fotó: China Christian Daily

Csöcsiangban a bontási munkálatokat Hszia Pao-lung akkori kommunista párttitkár vezette, akit 2020 februárjában Hszi Csin-ping elnök a kínai kormány Hongkongért és Makaóért felelős hivatala vezetőjévé nevezett ki.

Becslések szerint az 1,3 milliárd lakosú Kína 13 millió lakosa keresztény. Hivatalos adatok viszont mindössze hatmillióra teszik a számukat. Csaknem száz egyházmegyével ugyanakkor országosan működő egyházi szervezettel rendelkeznek. A kínai katolicizmus sajátossága, hogy két csoportra oszlanak a hívek: a kormányhű és államilag szentesített Katolikus Hazafias Szövetség mellett, amely nem tarthat fenn kapcsolatot a Vatikánnal, egy titkos egyház is működik egyfajta földalatti mozgalomként, amely elismeri a pápa fennhatóságát.

Míg a „hazafias katolikusok” tevékenységét 1957, illetve a kínai kulturális forradalom (1966-1976) vége óta ismét engedélyezték, addig a földalatti egyház működését állami szankciókkal igyekeznek nehezíteni. A papokat és püspököket gyakran őrizetbe veszik vagy kihallgatják, emellett nem kaphatnak engedélyt templomok építésére sem.

Mint arról korábban írtunk, a kommunista vezetés az elmúlt években egyre szigorúbban lép fel a növekvő kereszténység ellen. A „Portes Ouvertes” francia evangélikus egyesület jelentése szerint Kínában történt a világon a legtöbb egyházellenes erőszakos cselekmény: tavaly 5576 egyházi létesítményt korlátoztak, zártak be vagy pusztítottak el az új törvény alapján, mintegy ezer embert pedig bebörtönöztek.

A Purdue Egyetem számításai szerint 93 és 115 millió közé tehető a kínai protestánsok száma. Az elmúlt pár évben a kommunista vezetés egyre veszélyesebbnek látja ezt a növekedést. Egyre több nagy gyülekezeti házat rombolnak le a hatóságok, lelkészek százait tartóztatják le vagy jobb esetben földalatti létre kárhoztatják.

A The Guardian tavaly arról is beszámolt, hogy a kínai Kommunista Párt saját Biblia-fordítást ad ki, amely úgymond „megfelelően értelmezi a szöveget.”

Keresztényüldözés keleten, cinizmus nyugaton

A közel-keleti üldöztetés persze nem vethető össze a nyugati keresztényellenességgel, de magyarázatot ad arra, miért közömbösek a vezetők. Hajdú Tímea írása.