Lekerül Wilson volt elnök neve a Princeton intézményeiről

A nagy hírű Princeton Egyetem bejelentette, hogy átnevezik a Woodrow Wilson egykori amerikai elnökről elnevezett intézményeket. Az indoklás szerint a volt államfő rasszista nézeteket vallott és ez a politikájában is megnyilvánult. 

A világ egyik legjobb egyetemét, a Princetont is elérte a George Floyd afroamerikai férfi halála kapcsán kirobbant antirasszista tiltakozáshullám — adta hírül a BBC.

Christopher Eisgruber egyetemi elnök közleménye szerint „Wilson rasszizmusa jelentős és meghatározó volt még saját korának mércéje szerint is”.

Mint Eisgruber írta, az egyetem felügyelőbizottságának tagjai arra  a következtetésre jutottak, hogy „Wilson rasszista nézetei és politikája miatt nem alkalmas arra, hogy elnevezzék róla” az egyetem közpolitikai iskoláját. A létesítmény új elnevezése Köz- és Nemzetközi Ügyek Princetoni Iskolája lesz majd.

Emellett az egyetem egy bentlakásos programját is átnevezik majd, amely eddig szintén Wilson nevét viselte.

Eisgruber szerint a Princeton eddig sem a rasszizmusa miatt tisztelte a volt elnököt, hanem annak ellenére, vagy talán azt figyelmen kívül hagyva.

„Ez azonban végső soron probléma. A Princeton ugyanis annak az Amerikának a része, amelyik túl gyakran figyelmen kívül hagyta, illetve megbocsátotta a rasszizmust ezzel is elősegítve egy olyan rendszer fennmaradását, amely diszkriminatív a feketékkel szemben.” – írta az egyetemi elnök.

A hónap elején a New Jersey-ben található Monmouth Egyetem vette le Woodrow Wilson nevét az egyik legfontosabb épületéről.

A demokrata párti Woodrow Wilson 1913 és 1921 között volt hivatalban az Egyesült Államok 28. elnökeként. A nevéhez fűződik az ENSZ elődszervezetének, a Nemzetek Ligájának a megalapítása, de a trianoni békeszerződés fölött is atyáskodott.

Az Egyesült Államokban pedig támogatta a faji szegregációt, amelyet több szövetségi intézményre is ráerőltetett.

Wilson a Princeton elnökeként megakadályozta, hogy fekete hallgatókat vegyenek fel, a fehér felsőbbrendűséget hirdető Ku Klux Klanról pedig elismerően nyilatkozott.

Az egyetem felügyelőbizottságának indoklása szerint Wilson „nemcsak hogy elfogadta a rasszizmust, de még növelte is az országban dívó rasszista gyakorlatot, ami mindmáig kifejti káros hatását”.

Akkor most az antiszemiták szobrait is ledöntjük?

Ha a rasszizmus miatt emlékművek ledöntése zajlik a világon, akkor miért ne tehetnénk meg mindezt az antiszemiták szobraival is? — teszi fel a kérdést Jonathan S. Tobin, aki írásában éles kritikával ad választ a gondolat mögött álló logikára.