Emelkedett a radioaktivitás szintje az északi országokban

Megemelkedett szintű radioaktivitást észleltek a skandináv országokban. A gyanú szerint Oroszországban lehet a jelenség forrása. Moszkva szerint viszont náluk minden rendben van.

Az illetékes atombiztonsági szervezetek szerint az utóbbi napokban megemelkedett a radioaktív izotópok aránya a levegőben Finnországban, a Skandináv-félsziget déli részén és az északi sarkvidéken — írja az AP.

A holland közegészségügyi hatóság szerint az adatok elemzése alapján a radionuklidok (radioaktív izotópok) Nyugat-Oroszországból származnak”.

„A radionuklidok mesterségesek, magyarán ember hozta őket létre. A nuklidok összetétele pedig arra utal, hogy egy atomerőmű fűtőanyaga károsodhatott” – írták a hollandok hozzátéve, hogy a pontos helyet nem lehet meghatározni a mérések korlátozott száma miatt.

Oroszország mellett egyébként Finnországnak és Svédországnak is van atomerőműve a térségben, de ez utóbbi országok nem jelentettek nukleáris biztonsági incidenst.

Az orosz állami atomenergia-monopólium, a Roszenergoatom szóvivője a TASSZ hírügynökségnek szombaton azt nyilatkozta, hogy a Szentpétervár közelében lévő Leningrád, valamint a Murmanszk melletti Kola atomerőművek „június óta változatlanul”, a normáknak megfelelően működnek.

Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete (CTBTO) pénteken a mikroblogján azt írta, hogy szenzorai Cézium 137-es, Cézium 134-es és Ruténium 103-as ártalmatlan izotópokat érzékeltek „nagy arányban vélhetően civil forrásból származóan”.

Az európaiak, főként az északi országok még élénken emlékeznek az 1986-os évre, amikor a csernobili atomerőmű negyedik reaktora felrobbant. Az eddigi legsúlyosabb nukleáris balesetben ezrek haltak meg, a keletkezett radioaktív felhő pedig Európa jelentős részét beborította.

Csernobil: az ismeretlen zsidó mentőakció a zónából

A Chábád mozgalom 3 ezer gyermeket mentett ki a sugárfertőzött területről.