A „rendőrségi brutalitást” vizsgálhatja a Knesszet

Szerdán szavaz az izraeli parlament arról, hogy felállítanak-e egy bizottságot az állítólagos rendőrségi brutalitás kivizsgálására — adta hírül a The Jerusalem Post.

A javaslatot Tamar Zandberg, a baloldali Merec párt parlamenti képviselője nyújtotta be, miután a rendőrség őrizetbe vette Amir Haszkelt, az izraeli légierő nyugállományú vezérőrnagyát, aki Benjamin Netanjahu jeruzsálemi rezidenciája előtt tüntetett.

Emellett éppen egy éve lőtte le Haifa városában egy szolgálaton kívüli rendőr Szolomon Tekah etiópiai-izraeli tinédzsert (a rendőr ellen azóta gondatlanságból elkövetett emberölés miatt vádat emeltek).

„A rendőrségnek az a dolga, hogy fenntartsa a közrendet és megvédje az embereket a bűncselekményekkel szemben. A rendőség ártatlan civilekkel szembeni fellépése és erejének aránytalan bevetése mindennapossá vált”

— írta Zandbert az indítványában.

A képviselő szerint „az állampolgároknak biztosnak kell lenniük abban, hogy nem vetnek be aránytalan erőt (ellenük), valamint a rendőrség értük, és nem ellenük dolgozik”.

A képviselő ezért kezdeményezte, hogy állítsanak fel parlamenti vizsgálóbizottságot, amely kivizsgálná a rendőrség fellépését a két esetben, valamint azt, hogy az egyenruhások milyen politika alapján alkalmazhatnak erőszakot civilekkel szemben.

A Merecnek egyébként jelenleg három képviselője van a Knesszetben.

A rendőri brutalitásra az elmúlt hetekben Amerikában a Black Lives Matter anarchistái, illetve demokrata képviselők kezdték el egyre inkább felhívni a figyelmet, többük egyenesen azt követelve, hogy a szervet ne csak megreformálják, töröljék is el, mivel teljesen áthatotta a „rendszerszerű rasszizmus”. A mozgalom azóta a világ számos táján hasonló követeléseket fogalmaz meg.

Martin Luther King forog a sírjában

Mióta uralkodik a csőcselék a választott politikusokon és a civil szférán? Miért hódol be a többség a bűntudatkeltésnek? Seres László publicisztikája.