Izraeli-arab összefogás a vírus ellen

A zsidó állam továbbra is arra törekszik, hogy normalizálja a viszonyt a Perzsa-öbölben található arab országokkal annak ellenére is, hogy az arab államok elutasítják a Jordán-völgy tervezett annektálását.

Benjamin Netanjahu csütörtökön este jelentette be, hogy Izrael és az Egyesült Arab Emírségek együttműködhetnek a világjárvány elleni küzdelemben — írja a ynetnews, a Jediot Ahronot izraeli lap internetes kiadása. Az izraeli kormányfő szerint ezt hamarosan megerősítik az egészségügyi miniszterek is.

Netanjahu egy dél-izraeli katonai ceremónián kijelentette: a zsidó állam és az emírségek együttműködnek majd a kutatás, a fejlesztés és a technológia terén annak érdekében, „hogy az egész térség jólétét növeljék”.

Mindez fontos lenne Izraelnek, amely azzal, hogy a tervek szerint kiterjeszti szuverenitását Ciszjordánia (Júdea és Szamaria) egyes részeire, az Öböl menti arab országokkal formálódó jó viszonyt kockáztatja.

Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere, Anvar Gargas a múlt héten arról beszélt, hogy a politikai nézetkülönbségek ellenére is folytatnák az együttműködést Izraellel.

A zsidó állam egyébként még nem épített ki hivatalos diplomáciai kapcsolatokat az Öböl menti arab államokkal, de mivel mindannyian aggodalommal figyelik, hogy Irán befolyása növekszik a Közel-Keleten, a viszony olvadni kezdett.

Kétnemzeti állammal riogat az emírségek minisztere

Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere szerint a kétállami megoldás nem fog tudni megvalósulni.