Kétnemzeti állammal riogat az emírségek minisztere

Anvar Gargas, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere egy Washingtonban megtartott konferencián azt nyilatkozta, hogy az Izrael által tervezett ciszjordániai területeket magába foglaló jogkiterjesztés véget vet a palesztin államiság álmának és egy kétnemzeti állam képét vetíti előre – írja a Times of Israel.

Mint ismeretes, Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő kijelentette, hogy országa végrehajtja a Jordán-völgy és más ciszjordániai területekre vonatkozó jogkiterjesztést. A ciszjordániai területeket 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta vissza Izrael az 1948-ban azt megszálló jordániai hadseregtől, a területen jelenleg mintegy 500 ezer zsidó él.

Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere történelmet írt kedd este, amikor felszólalt az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) 2020-as Globális Fórumán.

Az AJC-t 1906-ban, 113 évvel ezelőtt alapították, és máig a világ egyik legjelentősebb zsidó érdekvédelmi szervezeteként tartják számon. A szervezet idei konferenciáját Berlinben tartották volna, ám a koronavírus járvány miatt online mondtak beszédet a meghívott előadók, köztük Angela Merkel is.

Gargas a washingtoni konferencián elmondta, hogy országa érdekelt az Izrael és a palesztinok közötti párbeszéd újraindításában, de hozzátette

„a dolgok mai állása szerint a kétállami megoldás nem fog tudni megvalósulni, helyette egy állam lehet két, azonos jogokkal rendelkező nemzettel.”

Újabb arab ország készülhet elismerni Izraelt

Az Egyesült Arab Emírségek nem hisz a kétállami megoldásban.

Izrael az elmúlt években javította kapcsolatait számos arab országgal, így az Egyesült Arab Emírségekkel is. A javulás fő oka, hogy mind a zsidó állam, mind ezek az országot Iránt tartják a térségbeli fő biztonsági fenyegetésnek. Ennek ellenére Izrael hivatalosan csak Egyiptommal és Jordániával tart fenn diplomáciai kapcsolatot, de ez a két ország is élesen bírálta a tervezett izraeli jogkiterjesztést.

Kedden Gargas az amerikai zsidó tanácsnak arról számolt be, hogy az Emírségek ellenzik ugyan az annektálás tervét, ugyanakkor törekednek a két ország közti jó kapcsolat tovább fejlesztésére.

„Lehetséges-e, hogy politikai nézeteltérésünk van Izraellel, de  javítani kívánjuk a kétoldalú kapcsolatot? Szerintem igen. Szerintem most is éppen ezt tesszük”

– mondta a miniszter.

Anwar Gargash, az Egyesült Arab Emírségek képviselője a koronavírus kapcsán leszögezte, szerinte a járvány ugyan nem fogja átírni a közel-keleti régióban zajló politikai események alapjait, a pandémiával szemben történt nemzetközi összefogás azt bizonyítja, hogy új utak nyíltak meg bizonyos feszültségek feloldására a diplomáciában – utalva az Irán okozta fenyegetettségre és az izraeli-palesztin konfliktusra.

„Úgy gondolom, hogy miközben lehetnek politikai nézeteltéréseink Izraellel, megpróbálhatunk hidat építeni a különbségek között”

– mondta Gargash, aki hozzátette:

„Nincs kapcsolatunk Izraellel, de a járvány egy olyan terület, ahol együtt kell működnünk, mert emberi életekről van szó”. Ugyanakkor megjegyezte, hogy hazája egy területen sem kezdeményezett áttörést Izraellel.

Az Amerikai Egyesült Államokra kitérve az arab vezető azt mondta, hogy az országot még mindig hazája „legfontosabb stratégiai szövetségesének” tekinti, és azt szeretnék, ha továbbra is jelen lenne a régióban.