Újabb arab ország készülhet elismerni Izraelt

Stratégiai fordulatra van szükség az arab országok és Izrael közti viszonyban, hogy elősegítsék a békekötést a palesztinokkal — vélekedett Anvar Gargás, az Egyesült Arab Emírségek külügyi államminisztere az abu-dzabi The National című angol nyelvű napilapban csütörtökön ismertetett nyilatkozatában, megjegyezve, hogy a kétállami megoldás talán nem életképes.

Gargás „nagyon, nagyon rossznak” nevezte az arab államok évtizedekkel ezelőtt meghozott azon döntését, hogy semmiféle kapcsolatot nem fognak fenntartani Izraellel. Úgy vélte,

a politikai nézetkülönbségek ellenére fenn kell tartani a kommunikációs csatornákat.

Az államminiszter szerint a jövőben fokozottabb kapcsolattartás várható az arab országok és a zsidó állam közt.

„Úgy gondolom, ha ezen az úton haladunk tovább, tizenöt éven belül a dialógus egyenlő jogokról fog szólni, méghozzá egyetlen államban”

— jelentette ki a palesztin-izraeli békefolyamatra utalva, hozzátéve: a rendezés során mindig kiemelt célnak tekintett kétállami megoldás (Izrael mellett palesztin állam létrehozása) a palesztin állam mostani, megcsonkított formájában már nem megvalósítható.

A palesztin-izraeli béketárgyalások kezdete óta a palesztin fél számára a kétállami megoldás kulcsfontosságú.

Az emírségek — a Perzsa(Arab)-öböl többi állama mellett — a napokban bírálta Donald Trump amerikai elnök múlt heti döntését arról, hogy Washington elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett. A fennsík nyugati részét Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, és később egyoldalúan magához csatolta, amit a nemzetközi közösség mindeddig nem fogadott el.

A múlt hónapban Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és közel-keleti főtanácsadója a Perzsa(Arab)-öbölbe látogatott, ahol igyekezett támogatókat szerezni a Washingtonban kidolgozott palesztin-izraeli rendezési tervhez.

Izraelnek csak a vele szomszédos Jordániával és Egyiptommal vannak diplomáciai kapcsolatai, tavaly azonban elemzők szerint Jeruzsálem megpróbált nyitni több arab ország felé: októberben az emírségekbe látogatott Miri Regev izraeli kulturális és sportminiszter.

Ugyancsak októberben Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Ománba tett váratlan látogatást, amely során találkozott Kábúsz bin Szaid asz-Szaid ománi szultánnal is. Netanjahu személyében 22 év óta először járt izraeli vezető Ománban. Kábúsz szultán később azt mondta, itt az ideje elfogadni Izrael létét a Közel-Keleten. A szultán felajánlotta segítségét a palesztin-izraeli békefolyamat előmozdításához.