Beni Ganz lesz Izrael elnöke?

A kormányzó Likud igyekszik semmissé tenni a Ganzcal kötött rotációs egyezményt, amely alapján a ciklus feléig Benjamin Netanjahu, utána pedig a magyar származású politikus töltené be a kormányfői posztot – értesült az Arutz7 hírportál.

A Likud parlamenti képviselői inkább államelnököt csinálnának a Kék-Fehér párt színeiben védelmi miniszterré avanzsált Beni Ganzból, csak hogy megakadályozzák, hogy a politikus kormányfő legyen.

Mint emlékezetes: a márciusi Knesszet-választások után Netanjahu és Ganz egységkormány megalakításáról írt alá megállapodást, amelynek értelmében a jelenlegi kormányfő még 18 hőnapig maradna hatalmon, aztán volt ellenzéki partnere váltaná a miniszterelnöki székben.

Ganz és pártja, amely mindössze 16 képviselői helyet szerzett a parlamentben, ezzel egyenlő fél lett az egységkormányban, amelyhez a Likud 36 mandátummal járult hozzá.

Kiszivárgott hírek szerint Ganznak lényegében semmi esélye arra, hogy kormányfő legyen, ezért van szükség kreatív ötletekre ahhoz, hogy presztízsveszteség nélkül kerüljön ki a helyzetből.

A likudos képviselők egyébként azért forszírozzák a rotációs megállapodás törlését, mert a legutóbbi felmérések szerint a konzervatív liberális párt több mint negyven mandátumot szerezne a Knesszetben, ha most lennének a választások, míg a Kék-Fehér párt mindössze 10-12-t.

Ganz a jövő évben esedékes elnökválasztáson válthatná Reuven Rivlin jelenlegi államfőt a posztján. Az izraeli elnököt egyébként a Knesszet tagjai választják hétévente titkos szavazással.

Csökkent a kormánypárti többség

A Kék-fehér párt öt minisztere átadja törvényhozói székét a pártlistán soron következő politikusoknak.