Halak őrzik az izraeli ivóvíz minőségét

A meghiúsított iráni hackertámadás után, amely mérgezővé próbálta tenni az izraeli ivóvizet, a zsidó állam a legmodernebb technológiával és a legkülönbözőbb halfajtákkal védi a vízműveket.

A Beer Sevában működő Eskol víztisztítóműben több tucat, ivóvízzel töltött akvárium áll, melyekben halak úszkálnak. Mozgásukat kamerák figyelik a nap 24 órájában és viselkedésükből következtetnek a vízminőség változására, hasonlóan az egykori szénbányákban használt kanárikhoz – írja a zsido.com.

„A kisebb halak gyorsabban reagálnak a változásokra, a nagyobbak pedig a víz tulajdonságainak lassabb alakulásáról adnak visszajelzéseket. Az ellenőrzőteremben folyamatosan látják őket, és feltűnik, ha gyorsabban vagy lassabban kezdenek úszni” – mondta Ortál Schlafman, vízminőség-mérnök.

Az ellenőrzés szigorítása áprilisban vált szükségessé, amikor iráni hackerek megpróbáltak betörni az izraeli vízművek számítógépes irányítórendszerébe, hogy megemeljék a vízhez adagolt klór mennyiségét és így ártsanak a civil lakosságnak. A titkosszolgálat jelentése szerint az irániak közel jártak tervük megvalósításához, és felmerült az a gyanú, hogy a klór mellett más vegyi anyagokat is adagoltak volna az ivóvízhez. A támadók, akik a vízművek pumpáinak irányítását vették célba, amerikai és európai szervereket használtak fel, hogy kilétük titokban maradjon.

Az egészségügyi következmények mellett egy ilyen támadás esetén feltehetően le kellett volna állítani az ország nagy részének vízellátását, s így milliók maradtak volna víz nélkül – emlékeztet a zsido.com cikk.

A teljes írás itt olvasható el.