Mel Gibson antiszemita beszólása Winona Rydernek

A zsidó származású hollywoodi színésznő a londoni Sunday Times-nak adott interjújában mesélte el, hogy Gibson egyszer „kemenceszökevénynek” nevezte – írja a Times of Israel.

Winona Ryder, aki nevét arról a Minnesota állambeli városról, Winonáról kapta, melyben született, és aki számos film mellett a Stranger Things című népszerű Netflix-sorozatból is ismerhetünk, mesélt a Hollywoodban őt ért antiszemitizmusról is.

„Egyszer az egyik hollywoodi stúdió vezetője, aki amúgy maga is zsidó, azért nem adott nekem egy szerepet, mert ’túl zsidósnak nézek ki’ egy arisztokrata szerepéhez.”

Mel Gibson beszólása egyébként 1995-ben történt, és a GQ magazin számolt be róla először 2010-ben. Egy beszélgetés közben Gibson azt kérdezte Rydertől, hogy „csak nem te is kemenceszökevény vagy?”, utalva a második világháborús koncentrációs táborokban felállított krematóriumokra, melyekben zsidókat égettek el. Gibson később megpróbált elnézést kérni a beszólásért.

A Sunday Times riporterének kérésére Ryder beszélt zsidóságához fűződő kapcsolatáról is: „nem vagyok vallásos, de zsidónak azonosítom magam. Ez nem könnyű, mert a családom jelentős részét a koncentrációs táborokban pusztították el, ezért is foglalkoztat ennyire ez az időszak.”

Ryder azt is hozzátette„többször kérdezték, hogy lehet, hogy zsidó vagyok és szép is egyszerre.” A színésznőt legújabban az HBO saját gyártású mini-sorozatában, a Philip Roth regényéből készült „Összeesküvés Amerika ellen” című munkában láthatjuk.

Mi lett volna, ha Amerika antiszemita elnököt választ 1940-ben?

Philip Roth népszerű amerikai-zsidó író alternatív történelmi regényéből készített mini-sorozatot az HBO.