Mi lett volna, ha Amerika antiszemita elnököt választ 1940-ben?

Philip Roth népszerű amerikai-zsidó író alternatív történelmi regényéből készített mini-sorozatot az HBO.  

Philip Roth The Plot Against America (Összeesküvés Amerika ellen) című regényében egy alternatív történelmet vázol fel, amelyben F.D Roosevelt elveszti az 1940-es választást és a háborúellenes, antiszemita Charles Lindbergh kerül hatalomra.

A regény 2004-ben jelent meg és eredetileg az író fikciós alteregója, egy Philip Roth nevű kisfiú szemszögéből meséli el, hogyan vezet be az új amerikai kormányzat zsidó-ellenes intézkedéseket. A mű egy olyan Amerikát vizionál, ahol pogromok törnek ki, zsinagógák égnek le és a kormány kritikusait meggyilkolják, miközben párhuzamosan Roth valódi személyes emlékei is bele vannak építve a történetbe.

Az adaptációt a Drót című sorozat készítője David Simon jegyzi. A főszerepekben Winona Ryder, Joe Turturro és Morgan Spector lesz látható. Az amerikai premier időpontja március 16.  A hat részes sorozat várhatóan magyar verziót is kap.

Philip Roth nagy kritikusa volt Donald Trumpnak és az olyan magazinok, mint a New Yorker már évekkel ezelőtt azt állították, hogy a regényben szereplő események a Trump-kormányt vetítik előre. A 2018-ban elhunyt Roth egyik utolsó interjújában azt nyilatkozta, hogy „Trump semmit nem tud se a kormányzásról, se a történelemről és a teljes szókincse 75 szóból áll, amit inkább bunkó nyelvnek kellene hívni, mint angolnak.”

A sorozat készítője David Simon azt nyilatkozta, hogy Roth figyelmeztette, hogy ne keverje össze Trumpot Charles Lindbergh-el, aki szerinte egy sokkal karizmatikusabb figura volt, mint az elnök. Ennek ellenére Simon azt nyilatkozta, hogy áthallásos lesz a sorozat.

The Plot Against America: Official Teaser | HBO

From creators David Simon and Ed Burns comes The Plot Against America, an alternate American history story of the country’s turn to fascism told through the …