Négyszáz éves zsidó sírköveket találtak egy osztrák kastély falában

Az ebenfurti kastély renoválása közben 17. századi héber feliratú sírköveket találtak. 

Az alsó-ausztriai Ebenfurt városában található kastély renoválási munkálatai során 28 héber feliratú sírkövet és sírkő maradványt találtak a falak alá rejtve – írja a Jerusalem Post. 

Ebenfurti kastély. Fotó: Wikimedia Commons.

A zsidó sírokat négyszáz éven át eltakarta az oszmán seregek feltartóztatása miatt megerősített várfal. A felfedezés egy olyan zsidó közösség emlékét idézte fel, akiket hosszú évszázadokkal korábban elüldöztek a városból.

„Ez egy szenzációs felfedezés, hiszen egészen idáig nem tudtunk róla, hogy létezik fizikai emléke a helyi közösség fénykorának”- mondta Johannes Reisz az ausztriai zsidó múzeum igazgatója.

A legrégebbi sírkövön az 1622-es dátum szerepel, amit egy Eliézer, Ábrahám Móse fia nevű embernek emeltek. A sírköveket várhatóan kiállítják a kastélyban és elhelyeznek majd egy emléktáblát is.

Az első ebenfurti zsidókat 1612-ben jegyezték be a városban, a közösség 1652 és 1671 között a 48 alsó-ausztriai zsidó közösség legnagyobbika volt. 1671-ben azonban a helyi zsidó közösséget felszámolták és elüldözték a városból. 1867-ben költöztek ide újra zsidó családok. A második világháborúban a közösség tagjait elhurcolták.

1994-ben lebontották azt az épületet, amelyben a régi ebenfurti zsinagóga helyezkedett el, de  az 1670-ben felhúzott kaput megtartották és elhelyeztek ott egy táblát, amely az egykori közösségnek állít emléket.

Elárverezik Fehéroroszország egyik utolsó zsinagógáját

A slonimi zsinagógát a felújítás reményében árverezik el, hogy emléket állítson a város zsidó közösségének, akik 1942-ben fellázadtak a nácik ellen.