Dekriminalizálják a kannabiszhasználatot Izraelben

A jogszabályok benyújtásával foglalkozó miniszteri bizottság jóváhagyta Sharren Haskel a kannabiszfogyasztókkal szembeni vádemelések eltörlését célzó törvényjavaslatát.

A jogszabályok benyújtásával foglalkozó miniszteri bizottság ma jóváhagyta a Sharren Haskel Likud képviselő által előterjesztett, kannabisz használatának dekriminalizálására irányuló törvényjavaslatot – írja az Arutz7.

A törvényjavaslatot várhatóan szerdán hagyja jóvá a Knesszet.

A Likud-Kék-Fehér egységkormány felállításáról szóló megállapodást követően az Oktatási-, Kulturális- és Sportbizottság elnöke, Ram Shefa (Kék-Fehér) és Haskel együtt dolgozták ki a törvényjavaslatot, hogy véget vessenek annak a gyakorlatnak, amelynek keretében vádat emelnek a kannabiszhasználók ellen.

Haskel hosszú ideje szorgalmazza a kannabiszhasználat dekriminalizálását Izraelben. Több mostanában készült interjúban is kifejtette, hogy a kérdést a lehető leghamarabb elő kívánja terjeszteni a jogalkotásban, és arra számít, hogy a törvényjavaslatot a következő hónapokban el is fogadják.

Sharren Haskel

Haskel a miniszteri bizottság jóváhagyását követően így fogalmazott Facebook bejegyzésében:

„Ma, Izrael Állam története során először hivatalosan megkezdődött az az általam kezdeményezett jogalkotási folyamat, amely az izraeli kannabiszpiac szabályozásához vezet. Öt év küzdelem után a Jogalkotási Ügyek Miniszteri Bizottsága jóváhagyta a dekriminalizációról szóló törvényjavaslatomat, és szerdán a Knesszetben fognak szavazni róla.

„Az út nem volt egyszerű és sok küzdelemmel járt, de a harcunk végre gyümölcsöt hozott. Büszke vagyok, hogy több mint egymillió kannabiszfogyasztónak és több tízezer betegnek segítek vele” – tette hozzá.

Új szintre léphet a marihuána legalizáció Izraelben

A kormánypártok bejelentése szerint könnyebbé tennék az orvosi marihuánához való hozzáférést.