Népszerű humorista lehet Macron kihívója

Az Elysée-palotába vinné be a sárgamellényeseket Jean-Marie Bigard, a nőgyűlölő vicceiről elhíresült francia humorista.

Talán egy darabos, jólelkű vidéki fickó győzheti le Emmanuel Macron jelenlegi francia elnököt, aki híres a kifinomultságáról és a szépségápolásra költött csillagászati összegekről — írja a Politico.

Jean-Marie Bigard, a híres francia standup komédiás, kifejezetten megveti a előkelő stílust, a választékos ízlést, és a magas szintű retorikai képességeket. Ő a maga vulgáris módján értelmezi a világot és adja elő az általában altesti humorral fűszerezett tréfáit.

A 66 éves humorista azt fontolgatja, hogy elindul a 2022-ben esedékes elnökválasztáson, és ez nem tréfadolog. Bigard saját állítása szerint már most nyolcmilliós rajongói táborral rendelkezik. A felmérések szerint pedig a szavazók 13 százaléka voksolna rá. Csak összehasonlításképpen: Macron 2017-ben az elnökválasztás első fordulójában 8,7 millió voksot gyűjtött be, Marine Le Pen pedig 7,8 milliót (24, illetve 21 százalékot).

Bigard olyan elődök nyomdokaiban járna, mint Beppe Grillo olasz humorista, aki az Öt Csillag Mozgalmat vitte sikerre, vagy Volodimir Zelenszkij, aki szintén komédiás volt, mielőtt megválasztották ukrán államfőnek, de akár Donald Trump is eszünkbe juthat, aki kis túlzással a valóságshow-k világából érkezett a Fehér Házba.

Bigard Párizstól délkeletre nőtt fel munkáscsaládban. Csaposként és kézilabdaedzőként is dolgozott, mielőtt humorista lett az 1980-as években. Komédiásként hamar népszerű lett, ami szép vagyont hozott a konyhára. A fellépései mellett egyébként egyre nézettebbek a videomegosztókra feltett műsorai is.

Bigard talán már a kampánya részeként enged meg kirohanásokat a politikusok ellen, akiket nemes egyszerűséggel hazugoknak és adócsalóknak nevez, bár korábban már neki is meggyűlt a baja az adóhatósággal.

A humorista szereti az összeesküvés-elméleteket, a koronavírus-járvány kapcsán is „feltálalt” egyet-kettőt.

Bigard egyébként, úgy hírlik, elkötelezett katolikus, és inkább a jobbközéphez áll közel.  Jacques Chirac korábbi konzervatív francia elnök állítólag barátjának tekintette, Nicolas Sarközy pedig 2007-ben elvitte magával XVI. Benedek pápához a Vatikánba.

A sárgamellényeseket Bigard már az elejétől támogatta, bár aligha valószínű, hogy a mozgalom vezetőjének tekintené a dúsgazdag komédiást, igaz, Bigard rengeteget adakozik jótékony célokra, és akár idegeneknek is, akik jól meg tudják indokolni, miért van szükségük támogatásra.

Macron mindenesetre valószínűleg tart Bigard-tól, az elnök munkatársai szerint erre utal, hogy a múlt hónapban az államfő felhívta a humoristát, miután az azt követelte, hogy a bárokra ne vonatkozzon a járvány miatti leállás.

Az elnök tehát aligha tekinti tréfának az új vetélytárs felbukkanását.

Macron le akar mondani?

Az sem kizárható, hogy Macron saját lemondásának meglebegtetésével egyszerűen csak tesztelni akarta a közvéleményt.