Végleg befellegzett a klorokinnak

Nem kísérleteznek többet a malária kezelésében használt hidroxiklorokinnal a koronavírusos betegeken – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO azzal indokolta szerdai döntését, hogy a több országban is kipróbált hidroxiklorokin

nem volt hatásos a koronavírus okozta Covid-19 kezelésében, nem csökkentette a kórházi ápolásra szoruló betegek halálozási rátáját.

A hidroxiklorokint a malária és egyes súlyos immunbetegségek – mint például a lupusz vagy a reumatoid artritisz – kezelésére használják. A koronavírus kezelésében játszott szerepe erősen vitatott.

Betiltották a klorokinos gyógykezelést Franciaországban

A szer hatékonysága heteken át hatalmas vitát váltott ki a francia sajtóban. Trump sem szedi már.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet hétfőn úgy döntött, a továbbiakban nem engedélyezi, hogy hidroxiklorokinnal kezeljék a koronavírusos betegeket.

A hatóság úgy találta: nem valószínű, hogy a gyógyszer vírusölő hatással bír.

A WHO nemzetközi kutatást indított annak érdekében, hogy kiderítse: hatásos-e valamelyik korábban használt gyógyszer a koronavírus ellen. A projekt keretében a malária, a HIV, az ebola és a sclerosis multiplex ellen kifejlesztett orvosságokkal is kísérleteztek. Hasonló kutatások a WHO keretein kívül is zajlanak.

Nagy-Britanniában például úgy találták, hogy a dexametazon nevű szteroid számottevően csökkentette a lélegeztetőgépen lévő vagy oxigénnel kezelt koronavírusos betegek halálozási rátáját. Az Egészségügyi Világszervezet kedden áttörésnek nevezte az eredményeket.

Koronavírus-gyógyszer tömeggyártásába kezdhet egy magyar cég

Az Alkaloida Zrt. a hidroxiklorokin hazai forgalmazására nyújtott be kérvényt.