Koronavírus-gyógyszer tömeggyártásába kezdhet egy magyar cég

Az Alkaloida Zrt. a hidroxiklorokin hazai forgalmazására nyújtott be kérvényt.

Pallos László, az Alkaloida Zrt. beszerzési igazgatója szerint tablettát ma is tud készíteni a társaság, az általa előállított hidroxiklorokin 200 milligrammos pirulát már törzskönyvezték az Egyesült Államokban, ahová az Alkalodia már jó néhány éve exportálja is.

Folyamatosan egyeztetnek a hazai egészségügyi szakemberekkel is, hiszen a gyógyszert elsősorban a magyar betegeknek kívánják biztosítani, és csak utána másoknak.

Az Alkaloidánál lévő hatóanyag-mennyiségből mintegy 20 millió 200 milligrammos tabletta készülhet, ennyi több mint 2,2 millió beteg kezelésére elég – erősítette meg Pallos László. A társaság napi körülbelül 900 ezer tablettát tud gyártani. Az eddigi adatok szerint egy ember kiegészítő kezeléséhez nagyjából 50 tablettára van szükség — írja a Világgazdaság.

A magyar kormány a közelmúltban bejelentette: a veszélyhelyzet idején tilos hidroxyklorokin-szulfát hatóanyagot, valamint ilyen hatóanyagot tartalmazó gyógyszert, és gyógyszergyártás köztes termékét Magyarországról kereskedelmi forgalomban kivinni, mivel Magyarország a világ egyik legnagyobb exportőre ennek az alapanyagnak, és most első a magyar lakosság védelme és gyógyszerellátásának biztosítása.

Koronavírus: Európai szinten tesztelik a klorokint ellenszerként

A francia egészségügyi minisztérium engedélyezte az elsősorban maláriaellenes hatóanyag, a klorokin tesztelését az új típusú koronavírus esetében.