Szócsata a magyarok antiszemitizmusáról és Orbán Viktorról a Haaretz-ben

Az izraeli lap angol nyelvű kiadása közölte Kovács Zoltán reagálását Jehuda Lukacs cikkére, amely arról szólt, hogy miért szeretik a magyarok a „sorosozó, homofób, migránsellenes” Orbánt.

Schmidt Mária blogján lefordította a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár válaszcikkét, amely a Haaretz izraeli lap angol nyelvű kiadásában jelent meg, Jehuda Lukacs

„Miért szeretik annyira a magyarok a sorosozó, homofób, migránsellenes Orbánt?”

beszélő címet viselő írására reagálva. Véleménycikkében a szerző azt állítja, hogy Magyarország az „egyik leginkább befelé forduló társadalom Európában,” mely táptalajként szolgál az intoleranciának. Ennek oka pedig nem más, mint az egyedülálló magyar nyelv.

A magyarok a nyelvi és kulturális bezártságuk okán az igazi, felvilágosult világon kívül élnek és ezért olyan idegengyűlölő antiszemiták. Ezért imádják a miniszterelnöküket is, aki egy „nacionalista gyűlöletkeltő.”

Így foglalta össze Kovács Zoltán Jehuda Lukacs cikkét, majd megjegyzi, hogy ritkán találni ennyire leereszkedő, ennyire mélyen előítéletes írást, amely egy egész nemzetet bélyegez meg idegengyűlölő antiszemitaként.

Az államtitkár szerint az egész elrugaszkodott érvelés könnyen cáfolható, néhány állítását azonban nem hagyhatta szó nélkül.

„Az Orbán-kormányok többet tettek az antiszemitizmus leküzdéséért és a zsidó közösség támogatásáért, mint bármely másik magyar kormány.

  • 2001-ben meghirdettük a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapját és megalapítottuk a Holokauszt Múzeumot.
  • A második Orbán-kormány alatt 2012-ben életbe léptetett Alaptörvény elismerte a magyarországi zsidóságot a nemzet szerves részeként.
  • Ez idő tájt az Országgyűlés sarkalatos törvényekben szigorította a gyűlöletbeszédért és sértő szimbólumok elhelyezéséért járó büntetéseket.
  • Az Orbán-kormány az antiszemitizmussal kapcsolatban zéró toleranciát hirdetett és betiltotta a zsidó és roma származású állampolgárokat támadó félkatonai csoportokat.
  • Orbán Viktor volt az első miniszterelnök, aki bocsánatot kért a bűnökért, melyet Magyarország követett el, amikor képtelen volt megvédeni a magyarországi zsidóságot a holokauszt folyamán.
  • Az Orbán-kormány egyezségre jutott a Claims Conference-szel, illetve az Auschwitz-Birkenau Múzeummal és megkezdte törleszteni elmaradásait.
  • Szintén az Orbán-kormány volt az, amely forrásokat biztosított zsinagógák, zsidó temetők felújítására és finanszírozta az elmúlt 80 év első új zsinagógájának megépítését.
  • A mi kormányunk emelte meg a holokauszt túlélők nyugdíját.
  • Budapesten élő zsidók eközben egy éppen zajló „zsidó reneszánszról” beszélnek”

– sorolja Kovács Zoltán a kormánynak a hazai zsidóság felé tett gesztusait.

Ezután a kormányzati médiafölényről szóló részt próbálja cáfolni azzal, hogy a legnépszerűbb tévé, hetilap és hírportál nem áll a kormány szolgálatában. Megvédi a kettős állampolgárság bevezetését, és friss adatokkal cáfolja a fiatalok elvándorlását.

Végezetül azt írja, hogy fontos különbséget tenni idegengyűlölet és a hagyományok, illetve a kultúra iránt érzett büszkeség között.

„Nem fogunk bocsánatot kérni azért, mert megőrizzük és megerősítjük azt, ami a miénk – valószínűleg az az oka annak, hogy oly sok magyar szereti a miniszterelnökünket”

– zárja válaszcikkét a nemzetközi kommuniációért felelős államtitkár.

A Látószög blog teljes cikke itt olvasható.