Koronavírus Izraelben: nem javul a helyzet

Több, mint napi 200 új megbetegedést regisztrálnak Izraelben, a tel-avivi Sourasky kórház 11 dolgozója is megfertőződött – írja a The Jerusalem Post.

„Egyenes összefüggést látunk a gazdaság újra nyitása és a növekvő koronás megbetegedések között” – mondta Sigal Sadetsky professzor a Knesszetben, „a jelenség országszerte érvényes, főként gyerekek körében. Mivel nő a halálozási szám is, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a jelenséget.”

Hétfőn 13.425 lakost teszteltek és 216 pozitív eset derült ki, ezzel a megbetegedés aránya elérte az 1,6%-t. Szakértők szerint ha az arány hosszútávon 1% felett van, az komoly mértékben terhelheti le az egészségügyi rendszert.

Az egészségügyi hatóságok tovább növelik a teszteléseket főként olyan városokban, mint Bné Bárák, ahol a legmagasabb volt az országban az ezer főre jutó megbetegedések száma, de olyan települések sem maradnak ki, mint Szedérot, Ofakim vagy Netivot városai.

Az izraeli egészségügyi minisztérium közlése szerint jelenleg 690 egészségügyi dolgozó van karanténban, a hétfőn regisztrált megbetegedettekkel együtt pedig összesen 19338-ra nőtt a számon tartott fertőzöttek száma, melyből 3.598 eset ma is aktív, a súlyos esetek száma 27.

Mivel az országban 614 tanár vagy iskolai dolgozó fertőződött meg, 171 iskola még most is zárva tart, 22059 tanuló vagy tanár van karanténban.

A növekvő esetszámok ellenére a múlt éjjel feloldották az országban érvényben lévő szigorításokat, mostantól nem büntethető a nagyszámú gyűlés vagy a maszk nem-viselése.

Tovább nyomják a vészféket: Izrael benézte a túl korai újrakezdést

Visszatérni látszik a koronavírus, a zsidó államban nem pánikolnak. Továbbra is lehet ünnepelni, amíg nincsenek többen 250 embernél.