A 2001-es jeruzsálemi robbantó kiadatását követeli Amerika Jordániától

Az amerikai kormányzat a Jordániának juttatott segélyeket is felülbírálná, hogy rábírja a királyságot, adják ki Ahlam Aref Ahmad Al-Taminit, a 2001. augusztus 9-i jeruzsálemi merénylet elkövetőjét. A robbantásban legalább 18 ember meghalt és több mint 80-an megsebesültek – írja a The Jerusalem Post.

A forgalmas Sbarro pizzéria helyisége teljesen kiégett a robbantásban, mely az előző év szeptemberében kirobbant erőszakos palesztin felkelés legnagyobb méretű merénylete volt.

Az Egyesült Államok most a Jordániának folyósított segélyeket is felülbírálná, a merényletnek ugyanis amerikai állampolgárok is áldozatai voltak.

Ahlam Aref Ahmad al-Tamimi egyike volt a robbantás elkövetőinek, jelenleg Jordániában szabadon él. Az amerikai vád akár tömegpusztító fegyver bevetése amerikai állampolgár ellen is lehet.

Al-Tamimi szerepel az FBI leginkább körözött személyeinek listáján, Izrael többször életfogytiglanra ítélte, azonban 2011-ben egy fogolycsere eredményeként, melyet Izrael a Hamásszal kötött Gilád Sálit katona kiadásáért, Jordániában kapott menedékjogot és szabadon él.

A forgalmas jeruzsálemi pizzéria közvetlenül a robbantás után

Al-Tamini védelme arra épül, hogy tekintve, hogy Izrael már elítélte, az Egyesült Államok nem állíthatja bíróság elé ugyan azért a cselekményért.

„Az Egyesült Államok bőkezűen támogatja Jordániát különböző segélyek és gazdasági programok keretében, melynek célja az Egyesült Államok érdekeinek biztosítása a térségben” – mondta Henry Wooster, hamarosan beiktatandó amerikai nagykövet az amerikai szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán azt követően, hogy Ted Cruz texasi szenátor kijelentette, „az Egyesült Államoknak számos eszköz áll rendelkezésére, hogy Jordániát Al-Tamini kiadatására bírják.”

Az ügyről a várakozások szerint II. Abdullah jordániai király is említést tesz majd az amerikai bizottságokkal Izrael tervezett ciszjordániai jogkiterjesztésének kérdésében összehívott egyeztetésen.

Új terrorhullám lehetőségével is számolnak Izraelben 

Az izraeli annektálás megkezdésére adott válaszok közül a katonaság három fő forgatókönyvvel számol.