„21. századi apartheid rendszer”: az ENSZ újra lecsapott Izraelre

Az ENSZ emberi jogi szakértői szerint Ciszjordánia jelentős részeinek tervezett izraeli annektálása sérti a területek erőszakkal történő megszerzésének nemzetközi tilalmát és közös nyilatkozatban felszólították a nemzetközi közösséget, hogy aktívan tiltakozzon ez ellen.

A negyvenhét független szakértő által aláírt dokumentum nehezményezi azt is, hogy az Egyesült Államok támogatja Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök „törvénytelen” tervét a zsidó állam szuverenitásának kiterjesztésére olyan területekre, amelyen a palesztinok saját államukat szeretnék megteremteni. Szerintük mindez további területek elcsatolására fogja bátorítani a zsidó államot.

„A megszállt területek annexiója komoly megsértése az ENSZ Alapokmányának, a genfi egyezményeknek, és szembe megy az ENSZ Biztonsági Tanácsa és Közgyűlése által ismételten megerősített alapvető szabályokkal, miszerint a területek megszerzése háborús úton, illetve erőszakkal megengedhetetlen” – olvasható az állásfoglalásban.

A dokumentum szerzői úgy fogalmaztak, hogy mindössze egy Palesztin Bantusztán maradna Ciszjordánia 30 százalékának bekebelezése nyomán. „Ez egy 21. századi apartheid rendszer elképzelése” – hangsúlyozták.

„Az ENSZ több alkalommal is megállapította, hogy az 53 éve tartó izraeli megszállás mélyreható emberi jogi jogsértések forrása a palesztin néppel szemben” – áll a nyilatkozatban. Az irat szerint ezek a jogsértések magukba foglalják földek elkobzását, a telepesek által elkövetett erőszakot, házak lerombolását, túlkapásokat, kínzásokat, illetve a sajtó- és szólásszabadság korlátozását, valamint egy „nemzetiségi és etnikai alapon elkülönülő politikai-, társadalmi-, gazdasági-, kulturális- jogrendszer” kialakulását.

„Annektálás” – Öt tény az izraeli jogkiterjesztésről

Ciszjordánia, a Golán-fennsíkhoz hasonlóan, stratégiai fontosságú a zsidó állam békéjét és biztonságát illetően. Megyeri A. Jonatán publicisztikája.

„Ezek az emberi jogi jogsértések csak fokozódni fognak az annexiót követően” – figyelmeztettek.

Izrael egyelőre nem reagált az ENSZ emberi jogi szakértőinek nyilatkozatára.

Feltűnő, hogy nem az ENSZ valamely intézménye, pl. az Emberi Jogi Tanácsa adta ki fenti, a szokott Izrael-ellenes kliséket felvonultató nyilatkozatot, hanem „negyvenhét független szakértő”, így kérdéses, milyen minőségben tették közzé állásfoglalásukat.

Ha az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához kapcsolódnak, nehéz függetlenségről beszélni: mint arról beszámoltunk, a testület néhány hete tagjai közé fogadta be az emberi jogi szempontból nem igazán hiteles kommunista Kínát, de tagja a tanácsnak a polgárháborús Líbia és Szudán, valamint a szocialista Venezuela is.

Kína bekerült az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának testületébe

Hillel Neuer, a UN Watch ENSZ működését monitorozó szervezet vezetője szerint az elnyomó kommunista rezsim kezébe adni emberi jogi döntéseket abszurd, és erkölcstelen.