Kína bekerült az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának testületébe

A pekingi kormányt széles körben kritizálják az emberi jogok megsértése miatt, és a közelmúltban a Kína által közzétett, a koronavírus-fertőzésekre és halálesetekre vonatkozó adatok megbízhatóságát illetően is merültek fel kételyek.

Kínát szerdán az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának testületébe választották, ahol segíthet kiválasztani a közeljövő szólásszabadsággal, a hatósági kényszerrel összefüggésbe hozott eltűnésekkel és az önkényes fogva tartás eseteivel foglalkozó megfigyelőit – írja az i24NEWS.

Hillel Neuer, az UN Watch, a világszervezet törvényes és átlátható működése felett őrködő civil szervezet, ügyvezető igazgatója felszólalt a határozat ellen, mondván: „Abszurd és erkölcstelen megengedni, hogy Kína elnyomó kormánya kulcsszerepet játsszon az ENSZ-ben azon tisztviselők kiválasztásában, akik a nemzetközi emberi jogi normákat alakítják és beszámolnak a világszerte elkövetett jogsértésekről”. Majd így folytatta:

„Annak a lehetővé tétele, hogy a kínai embertelen és elnyomó rendszer választhassa ki azokat, akik a szólásszabadság, az önkényes fogva tartás és a kikényszerített eltűnések eseteit vizsgálják világszerte, olyan, mint egy piromániást kinevezni városi tűzoltóparancsnoknak”.

A UN Watch szerint Kína a következő év során legalább 17 ENSZ emberi jogi „megbízott” kiválasztásába szólhat bele. Kína segít az ENSZ emberi jogi pozícióira jelentkező jelöltek átvilágításában is.

Csiang Duant, a genfi ​​kínai állandó képviselet vezetőjét nevezték ki az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának konzultatív csoportjába, ahol az ázsiai-csendes-óceáni államokat fogja képviselni.

A pekingi kormányt széles körben kritizálják az emberi jogok megsértése miatt, és a közelmúltban a Kína által közzétett, a koronavírus-fertőzésekre és halálesetekre vonatkozó adatok megbízhatóságát illetően merültek fel kételyek.

Hihetünk-e egyáltalán a kínai statisztikáknak?

Ahhoz, hogy megértsük a kommunista Kína koronavírussal kapcsolatos kezdeti titkolózását és kései reakcióját, meg kell ismernünk, miként is ütötte fel fejét a vírus.