Luxemburg: ha Izrael annektál, az EU ismerje el a palesztin államot!

Jean Asselborn, Luxemburg külügyminisztere szerint „Izrael földet akar lopni, amivel megszegik a hetedik parancsolatot.”

A luxemburgi kormány fogalmazta meg a legkeményebb és legelutasítóbb véleményt Izrael annexiós terveivel kapcsolatban. Jean Asselborn külügyminiszter azt nyilatkozta a Der Spiegelnek, hogy az Európai Uniónak a telepek annektálására azzal kellene válaszolnia, hogy elismeri a palesztin államot.

Asselborn szerint a Jordán-völgy és más júdeai és somroni területek annektálása pont olyan, mint mikor az oroszok bekebelezték a Krím-félszigetet. Szerinte a lépés a nemzetközi jog súlyos megsértése lenne.

„A Közel-Keletet jelentősen meghatározza a vallás, ezért azt is mondhatnám, hogy az annektálás megszegi a Tízparancsolat hetedik parancsolatát, vagyis azt, hogy: Ne lopj! Ciszjordánia egyes részeinek átcsatolása pedig lopás lenne”

– mondta az európai vezető diplomata a német lapnak.

Arra a kérdésre, hogy támogatna-e esetleges gazdasági szankciókat Izraellel szemben, a miniszter kitérő választ adott. Májusban már Belgium és Írország is jelezte, hogy támogatná, hogy az Unió kemény gazdasági szankciókat vessen ki Izraelre az annektálás után. Azonban Németország  valószínűleg megvétózná az Izrael elleni szankciókat.

Asselborn szerint megalázó lenne az Unió számára, ha csak dühös levelekben tiltakozna az annexió ellen, ezért szerinte az lenne a megoldás, hogy az Európai Unió ismerje el a palesztin államot.

A miniszter az interjúban azt állította, hogy Magyarország már elismerte a palesztin államot, ez azonban tévedés. A magyar vezetés 1988-ban annyit ismert el, hogy legitim kormányzatnak tartja a PFSZ-t (Palesztin Felszabadítási Szervezetet) amennyiben megalakul a palesztin állam, ez a nyakatekert nyilatkozat azonban jogilag nem felel meg az államelismerés kritériumainak. Ennek ellenére a Palesztin Autoritásnak van követsége Budapesten, ahol jelenleg nem tartózkodik követ, mióta Magyarország kereskedelmi külképviseletet nyitott Jeruzsálemben.

A luxemburgi külügyminiszter szerint mindent meg kell tenni, hogy ne valósuljon meg az annektálás. Szerinte, ha Izrael kiterjeszti a szuverenitását a Jordán-völgyre, akkor nem marad hely egy palesztin állam számára.

Asselborn szerint „újfajta érzékenység kezd kialakulni a nyugati világban a kisebbségek szenvedése iránt, ezért Izrael jobban tenné, ha nem nyomná el a palesztinokat.”

„Jeruzsálemben úgy érzik, hogy Trumpnak köszönhetően az évszázad lehetősége előtt állnak, és élniük kell az előnyös helyzettel és el kell venniük azokat a földeket, amelyek nagyrészt a palesztinok tulajdonát képezik. De a változó globális helyzetet is érdemes lenne figyelembe venni. Trump teljesen leírta magát, mint közvetítő és tárgyaló azzal, ahogy az anti-rasszista tüntetésekre reagált, sőt már előtte is”

– jelentette ki Luxemburg külügyminisztere.

Az izraeli vezetés várhatóan július elsején jelenti be a szuverenitás kiterjesztésével kapcsolatos terveket, egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy hol fogják meghúzni az új határokat.

Lehet, hogy nem eszik olyan forrón az annektálást

Kiszivárogtatták, hogy Netanjahu a Jordán-völgy helyett mindössze három, zsidók lakta terület bekebelezésére készül első lépésként.