Strasbourg: Izrael bojkottja nem gyűlöletbeszéd

Az EU emberi jogi bírósága megbüntette a francia hatóságokat, amiért azok gyűlöletbeszédnek minősítettek egy Izrael bojkottálására szóló felhívást.

Az elmarasztalás gyakorlatilag felülírja azt a francia törvényt, amely szerint Izrael – vagy bármely más nemzet – elleni bojkott gyűlöletbeszédnek számít — írja a Kibic a jta.org nyomán.

A 2003-ban elfogadott törvényben az áll, hogy egy ország elleni bojkottra való felhívás a gyűlöletre és a diszkriminációra való felbujtásnak számít.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága két eset miatt kezdett jogi felülvizsgálatba: 2009-ben és 2010-ben egy kelet-franciaországi városban a Collectif Palestine 68 nevű csoport aktivistái, alig egy tucat ember tüntetett Izrael bojkottja mellett egy szupermarket előtt.

Az érvényben lévő francia jogrend szerint a hatóságok 11 embert diszkriminációért és gyűlöletbeszéd bűntettéért elítélték és pénzbírságra kötelezték őket.

Az elmarasztalt tüntetők a strasbourgi bíróságnál kerestek jogi orvoslatot, és most el is nyerték. A bíróság azt állapította meg, hogy a tüntetők nem vádolhatók gyűlöletbeszéddel, mert „nem rasszista vagy antiszemita kijelentések miatt lettek előzetesen elítélve, és nem buzdítottak erőszakra és gyűlöletre”.

Az esettel kapcsolatban a franciaországi Amnesty International munkatársa azt mondta, hogy „a döntés precedens értékű, és abba kell hagyni az antidiszkriminációs törvények helytelen alkalmazását.” A szervezet szerint mindössze az történt, hogy „emberi jogi aktivisták tiltakoztak palesztinok elleni izraeli erőszak miatt”.

A CRIF nevű francia zsidó szervezet sajnálkozását fejezte ki a döntés miatt. Mint közleményükben fogalmaztak: „ez a döntés nagy mértékben növelni fogja a francia zsidók elleni gyűlöletbeszédet”.

Mi a BDS-mozgalom és miért veszélyes Izraelre?

A bojkott-mozgalom igen is veszélyes, még ha papíron ezt szeretnék is megcáfolni. Gulyás Virág írása.