Fegyveresek őrzik az elfoglalt „autonóm zónát” Seattle-ben

Seattle belvárosát fegyveresek kerítették hatalmukba pénteken, rendőröktől mentes „autonóm zónát” hirdetve.

A hetek óta tartó tüntetések után fegyveresek emeltek barikádokat a rendőrség épülete köré, és arra kényszerítették a rendőrséget, hogy kiürítsék a rendőrőrsöt és a elhagyják az épületet. Csupán néhány rendőrtiszt maradt az épületben.

„Capitol Hill Autonóm Övezet (CHAZ)” írták ki a tüntetők az általuk körülvett területre. A rendőrség épületére sprayjel ráírták: „A nép tulajdona”. Több helyen táblákat tettek ki „zsarumentes övezet” és „innen már nem az USA területe” feliratokkal.

Megjelentek a városi tanács afroamerikai tanácsadói testületének (AACAC)képviselői, akik megpróbáltak nyugalomra inteni, de amikor azt mondták az erőszakos tüntetőknek, hogy kisajátították maguknak a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) mozgalom célkitűzéseit, akkor kifütyülték őket.

The Battle of Seattle: Inside the Capitol Hill Autonomous Zone

Black Lives Matter protesters have set up a barricaded zone around a police precinct building in Seattle, after days of violent clashes with law enforcement….

„A fekete életek számítanak, de vannak fekete életek a rendőrök között is” – nyilatkozta a helyi rádiónak, a KOMO Newsnak a tanácsadó testület az egyik tagja. Victoria Beach, az AACAC elnöke Jenny Durkam demokrata párti polgármestert okolta a kialakult helyzetért, mondván, hogy „megnyitotta az utcákat a zűrzavar számára”.

Jenny Durkam és a rendőrség vezetője, Carmen Best elemzők szerint ellentmondásos üzeneteket fogalmaz meg. A polgármester szerint a békés tüntetés az amerikai alkotmányban garantált jog. Sajtóértekezletén Durkam úgy fogalmazott: „annak követelése, hogy jobbá tegyük a társadalmat és igazi egyenlőséget biztosítsunk a színesbőrű közösségeknek, nem terrorizmus, ez hazafiasság”.

Carmen Best rendőrfőnöknő azt nyilatkozta pénteken, hogy a „Capitol Hill Autonóm Övezet” veszélyes, és leszögezte, hogy ilyen helyzetben a rendőrség még a környéken sem tud megfelelően válaszolni a sürgős hívásokra.

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren azt írta, hogy „anarchisták kerítették hatalmukba” a várost. Az elnök még csütörtökön este a Fox televíziónak adott interjújában minősítette „belföldi terroristáknak” az erőszakos, fegyveres tüntetőket és kilátásba helyezte, hogy amennyiben a város vezetőinek nem sikerül helyreállítaniuk a rendet, a szövetségi kormányzat fog fellépni.

Durkam polgármestere sajtóértekezleten utasította vissza a kormányzat esetleges beavatkozását, alkotmányellenesnek é törvényellenesnek nevezve azt. Carmen Best rendőrfőnök ugyanakkor az ABC televízió pénteki műsorában többszöri kérdésre sem volt hajlandó elítélni Donald Trump szavait.

„Támogatom az alkotmány első kiegészítését (a szólás-, és gyülekezési szabadságról), de ami most történik, nem erről szól” – fogalmazott a rendőrfőnök az ABC-nek adott interjújában.

Martin Luther King forog a sírjában

Mióta uralkodik a csőcselék a választott politikusokon és a civil szférán? Miért hódol be a többség a bűntudatkeltésnek? Seres László publicisztikája.