Nem tűnik jó ötletnek az amerikai csapatkivonás Németországból

Amerikai republikánus törvényhozók kedden levélben kérték Donald Trump elnököt, hogy ne csökkentse a Németországban állomásozó amerikai katonák létszámát.

„Hitünk szerint egy ilyen lépés jelentős károkat okozna az Egyesült Államok nemzetbiztonságának, és megerősítené Oroszország helyzetét is a mi rovásunkra”

— fogalmaztak az elnökhöz intézett, kedd este az amerikai sajtóban is megjelent levelükben a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának republikánus tagjai.

A képviselők „aggodalmukat” fejezték ki, és azzal érveltek, hogy Európában nem csökkent „az Oroszország jelentette fenyegetettség”. Leszögezték, hogy

„egy NATO iránti gyöngébb amerikai elkötelezettség jele tovább bátorítja majd az orosz agressziót”.

A The Wall Street Journal című amerikai lap a múlt héten jelentette, kormányzati forrásokra hivatkozva, hogy

az amerikai elnök utasítást adott a Németországban állomásozó amerikai katonák létszámának csökkentésére:

őszig 9500 katonát vonnának ki a mintegy 35 ezres kontingensből.

Sem a Fehér Ház, sem a Pentagon (védelmi minisztérium) nem erősítette meg a sajtóinformációkat, Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter pedig hétfőn Berlinben azt nyilatkozta, hogy nem kaptak hivatalos értesítést ilyen jellegű amerikai döntésről.

A republikánus képviselők ugyanakkor leszögezték, egyetértenek a washingtoni kormányzattal abban, hogy Németországnak sokkal nagyobb mértékben kell hozzájárulnia a közös védelmi költségekhez.

A Fehér Ház egyébként korábban már meglebegtette, hogy amerikai katonákat telepít át Németországból Lengyelországba.

Nem tűnik jó ötletnek, hogy az USA kivonuljon a Sínai-félszigetről

Izrael sincs túlságosan elragadtatva, hogy az amerikai Védelmi Minisztérium anyagi okokból fontolóra vette a csapatok kivonását.