Moszkva nagyon nem akar fegyverembargót Irán ellen

Moszkva szerint Washington politikai ellenkampányt folytat Teherán ellen a fegyverembargó ügyében.

Oroszország külügyminisztere szerint „egyetemes elítélésre” van szükség az Amerikai Egyesült Államokkal szemben, amiért Donald Trump kormánya arra törekszik, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsában (BT) állandó fegyverembargót hirdessenek Iránnal szemben.

Szergej Lavrov szerint Amerikának nincs joga hasonló kezdeményezésekhez, miután kilépett a 2015-ben megkötött nagyhatalmi atomalkuból — aminek hatálya október 18-ig tart.

Irán, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja (Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország) és Németország alkotta hatok csoportja 2015-ben jutott megállapodásra, melynek értelmében bizonyos gazdasági előnyökért és az amerikai szankciók feloldásáért cserébe beleegyezett, hogy korlátozza az atomprogramját.A feszültségek 2018 tavaszán újultak ki, miután Donald Trump amerikai elnök kiléptette az Egyesült Államokat az egyezményből, és egy sor újabb szankciót vezetett be Teheránnal szemben, melyek különösen az Irán számára kulcsfontosságúnak számító olajszektort sújtották. (MTI)

Az Israel Hayom cikke szerint Oroszország külügyi vezetője az USA szándékait „nevetségesnek és felelőtlennek” nevezte levelében, amit a BT-tagok képviselői mellett Antonio Guterres ENSZ-főtitkár számára is eljuttatott.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Kelly Craft ENSZ-nagykövet azonban arról beszélt, hogy az Egyesült Államok számára a legfontosabb célok között szerepel az állandó fegyverembargó kiterjesztése Iránnal szemben, és több tagállam számára is tervezetet küldött egy lehetséges BT-határozathoz.

„Mit mondok az embereknek október 18-án? Szeretnénk, hogy Oroszország fegyvereket adjon el Iránnak? Vagy akár Kína? Szeretnénk, hogy bárki is fegyvereket adjon Iránnak?” — tette fel a kérdést Craft, aki szerint az egész Közel-Kelet biztonsága a tét.

Ezzel szemben Vassily Nebenzia orosz ENSZ-nagykövet már előre jelezte: hazája élni fog vétójogával, ha az USA fegyverembargóról szóló határozatot szeretne elfogadni a Biztonsági Tanács fórumán Iránnal szemben.

Irán tovább fenyeget az atomprogramjával

Teherán közölte, a Washington által két magas rangú iráni tisztségviselőre kirótt szankciók csupán még elszántabbá teszik őket erőfeszítéseikben.

Mindeközben Hasszán Róhani nemrég arról beszélt, hogy várakozásaik szerint az ENSZ BT arra készül, hogy kiálljon az „amerikai összeesküvés” mellett. Ugyanakkor Oroszország és Kína vétójára számítanak. A Jerusalem Post szerdai cikke szerint az iráni vezető legutóbbi beszédében ismét heves kirohanást intézett Amerika ellen.
George Floyd halála körüli eseményekre utalva azt mondta az Egyesült Államokról: „A nemzet nyakára térdeltek, de a mi nagyszerű nemzetünk eltörte ezt a lábat, az egységük megtörése által”.
Iránban a média többször is támogatóan nyilatkozott az amerikai tüntetések kapcsán. Teheránban ugyan rendszeresen kemény eszközökkel igyekeznek elfojtani a tömegdemonstrációkat, az iráni vezetés külföldi kezdeményezések mellett gyakran kifejezi támogatását az ellenségnek tekintett országok destabilizálása érdekében.