Most már a németek is értesültek Trump csapatkivonási tervéről

A német szövetségi kormány megkapta a hivatalos értesítést a Németországban állomásoztatott amerikai katonák számának csökkentéséről szóló tervről – jelentették be szerdán Berlinben.

Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormányt „értesítették” a csapatkivonásra vonatkozó tervről.

Kiemelte, hogy információik szerint még nincs végleges döntés az ügyben.

Arra a kérdésre, hogy az amerikai vezetés bevonja-e a német kormányt a döntéshozatalba, Demmer megismételte, hogy értesítést kaptak a washingtoni kormányzatban mérlegelt tervről.

A The Wall Street Journal című amerikai lap pénteken a hírportálján kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Donald Trump elnök utasítást adott a Németországban szolgáló 34 500 amerikai katona csaknem 30 százaléka, 9500 katona kivonására. Ennek értelmében a védelmi minisztériumnak még az őszi elnökválasztás előtt, szeptemberig végre kell hajtania a feladatot.

Amerikai republikánus törvényhozók kedden levélben kérlelték Donald Trump elnököt, hogy ne csökkentse a Németországban állomásozó amerikai katonák létszámát.

„Hitünk szerint egy ilyen lépés jelentős károkat okozna az Egyesült Államok nemzetbiztonságának, és megerősítené Oroszország helyzetét is a mi rovásunkra. Egy NATO iránti gyöngébb amerikai elkötelezettség jele tovább bátorítja majd az orosz agressziót”.

Nem tűnik jó ötletnek az amerikai csapatkivonás Németországból

Republikánus képvisők szerint az orosz agressziót bátorítaná, ha kivonnák az amerikai erők negyedét.