Magyarország bízik az amerikai béketerv sikerében

A koronavírus-járvány elleni védekezés eredményeiről és az Izraellel kapcsolatos nemzetközi politika időszerű kérdéseiről egyeztetett Jared Kushnerrel, az amerikai elnök közel-keleti főtanácsadójával Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter az egyeztetést követő Facebook-bejegyzésében azt írta: tájékoztatták egymást a koronavírus elleni küzdelemben elért eredményekről és kölcsönönös elismerésüket fejezték ki a megtett erőfeszítések miatt.

Ugyanakkor – folytatta – egyeztettek az Izraellel kapcsolatos nemzetközi politikai folyamatokról, valamint a közel-keleti béketerv állásáról.

Az EU mindenáron megakadályozná Izrael annexiós terveit

„Biztosítani kell a nemzetközi jog betartását, és el kell kerülni, hogy bármelyik fél egyoldalúan lépjen fel” – közölte Josep Borrell.

Közlése szerint biztosította Jared Kushnert arról, hogy Magyarország továbbra is érdekelt az általa felvázolt béketerv sikerében, hiszen az reális esélyt ad arra, hogy végre béke, biztonság és fejlődés legyen a közel-keleti térségben.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország szövetségesként tekint Izraelre. Ezért mindig is ellenezte és ellenezni is fogja az Izraellel szembeni egyoldalú, tisztességtelen nemzetközi politikai megközelítéseket – ismertette a beszélgetés tartalmát Szijjártó Péter.