Évtizedes mélyponton a migráció Európában

Több mint egy évtizedes mélypontra süllyedt a menedékjog iránt beadott kérelmek száma áprilisban Európában, ami főleg a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó rendkívüli intézkedésekkel, például a határok lezárásával magyarázható – írta az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) a Reuters szerdai jelentése szerint.

A hírügynökség birtokába jutott jelentés adatai szerint a menedékkérelmek száma áprilisban 8730 volt, ami 86 százalékos csökkenést jelent a februári 61 421-hez képest.

Február és március között az európai uniós tagállamokban beadott kérelmek száma 44 százalékos csökkenést mutatott, ekkor kezdték meg a schengeni térségen belüli mozgás korlátozását, valamint a külső határok lezárását.

Az uniós hivatal adatai szerint januártól áprilisig a legtöbb kérelmet szíriai, afgán, venezuelai és kolumbiai állampolgárok adták be.

A Reuters emlékeztetett arra, hogy a menedékkérők számára egyre nehezebb lett Európába jutni az elmúlt években. Az EU szigorúan ellenőrzi a szárazföldi migrációs útvonalakat, és segélyt juttat Líbiának, illetve Törökországnak a tengeri átkelések megakadályozására. Áprilisban Olaszország jelentette be, hogy a jövőben nem engedi a civil szervezetek által üzemeltetett mentőhajók kikötését a koronavírus-járvány miatt. Málta pedig azt közölte, nem biztosítja a tengeren átkelő migránsok mentési műveleteit, és a járványhelyzetre való tekintettel nem engedélyezi a kimentettek partra szállását.

Lefékezte a járvány az illegális migrációt

A Frontex-adatok szerint csökkent a migráció a legtöbb európai útvonalon.