Átértelmezik a rasszizmust Amerikában

Módosítja a szó jelentését magyarázó szócikkét a Merriam-Webster amerikai értelmezőszótár egy Missouri államban élő afroamerikai nő megkeresése nyomán, aki szerint a szó jelenlegi definíciója nem tér ki a színes bőrű emberek rendszerszintű elnyomására.

„Már dolgozunk a rasszizmust taglaló szócikkünk módosításán, hogy hamarosan hozzáadhassuk a szótárhoz és tervezzük a rasszizmushoz kapcsolódó fogalmak szócikkeinek felülvizsgálatát is”

— írták a 192 éves múltra visszatekintő kiadvány készítői, akik közleményét Kennedy Mitchum osztotta meg a Facebook-oldalán.

A 22 éves Mitchum, aki nemrég végzett az iowai Drake Egyetemen, a múlt hónapban vette fel a kapcsolatot a szótár készítőivel, annak nyomán, hogy az afroamerikai George Floyd durva rendőri intézkedés következtében életét vesztette Minneapolisban.

Levették az „Elfújta a szél” c. filmklasszikust a képernyőről

Történelmi háttérmagyarázattal és a rasszizmustól való elhatárolódással kerülhet majd vissza az HBO könyvtárába.

Mitchum szerint a szótárban szereplő meghatározás nem fedi le mindazt, ami valójában történik a világban. Mint azt a CNN-nek elmondta:

„a mindennapokban megnyilvánuló rasszizmus nem csupán előítéleten alapszik. Nagyon sok feketebőrű amerikai ember rendszerszintű rasszizmussal szembesül”.

A Merriam-Webster-féle angol értelmezőszótár jelenlegi meghatározása szerint a rasszizmus

„egy olyan elképzelés, amely szerint a faji hovatartozás az elsődleges meghatározója az emberek tulajdonságainak és képességeinek, és hogy a faji különbségek veleszületett felsőbbrendűséget biztosítanak bizonyos embercsoportoknak”.