Rasszizmus a brit zsidóknál – fekete zsidókkal szemben

A Board of Deputies of British Jews nevű rangos szervezet a George Floyd tragikus halála miatt kialakult helyzetre reagálva jelentette, hogy Nagy-Britanniában sokan a közösségen belül is előítéletesek a fekete bőrszínű zsidók ellen – írja a The Times of Israel.

A Board of Deputies of British Jews közleményében kiemelte: „Miközben örömmel látjuk a szolidaritás és együttérzés szellemét a zsidó szervezetekben és közösségekben, arról sem szabad hallgatni, hogy nekünk is akad tennivalónk saját fekete hitsorsosainkkal szemben.”

A szervezet egy átfogó kutatás elkészítésére készül, melyben az angliai zsidó közösségek tagjainak elégedettségét vizsgálnák az intézményi rendszer szempontjából.

„Az elmúlt héten több fekete bőrű zsidó hitsorsosunk jelezte, hogy a zsidó közösségek sem mindig kellően befogadók velük szemben.

Ilyen testvéreink sokszor szembesülnek a biztonsági személyzettől érkező túlzó gyanakvással, rasszizmus egyes fajtái tapasztalhatók zsidó iskolákban és zsinagógai közösségekben is” – áll a szervezet közleményében.

A szervezet által felállított, a rasszizmus kérdését vizsgáló bizottságot Stephen Bush fekete újságíró, a New Statesman főszerkesztője vezeti majd, aki számos cikket írt már saját zsidó származásáról.

London is forrong, a D-nap évfordulóján megrongálták Churchill szobrát

Boris Johnson miniszterelnök szerint azzal, hogy az antirasszista tüntetők a rendőrökre támadnak, elárulják azt az ügyet, amelynek védelmét hirdetik.