Netanjahu: „úgy döntöttünk, hogy meg kell nyomni a vészféket”

Kedd reggelre 18083-ra emelkedett a megerősített koronavírusos betegek száma Izraelben. Az éjszaka 34 új esetet regisztráltak, 24 órás viszonylatban 168-at. A miniszterelnök közölte, befagyasztják az eddigi enyhítéseket.

Izraelben 29 koronavírusos beteg állapota súlyos, közülük 23 szorul lélegeztetőgépre, míg 42 állapota közepesen súlyos, míg 2540 személy enyhe tüneteket tapasztal. A felgyógyultak száma 15137 míg az elhunytaké 298 – írja az Új Kelet online.

Az elmúlt két hétben az új esetek csökkenő trendje megfordult, az új fertőzések többsége az iskolákhoz kapcsolódik.

Az oktatási minisztérium hétfőn közölte, hogy a koronavírusos esetek miatt bezárt 135 oktatási intézmény közül 63 a következő napokban újból megnyílik, miután lejár a „megelőző karantén” időszak.

„Az [oktatási] rendszer továbbra is szorosan követi a fertőzési rátát, és eseti alapon reagál, ahol csak szükséges” – írta a minisztérium Twitteren.

A hétfői adatok szerint 385 diák és tanár lett koronavírusos, a karanténban lévők száma pedig 17 605.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hétfőn a korona-kabinet ülésén bejelentette, hogy a kormány egyelőre leállítja a koronavírus-korlátozások további enyhítését.

A szakértők „megmutatták nekünk, hogy a megbetegedésekben rendkívül meredek növekedés tapasztalható. Lehet, hogy már tíz napon belül megduplázódik a fertőzési ráta. Nagyon remélem, hogy nem így lesz” – idézte a miniszterelnök szavait az Új Kelet online.

„Mindenekelőtt úgy döntöttünk, hogy meg kell nyomni a ‘vészféket’. Leállítottuk az összes lépést, amiket az elkövetkező napokban a korlátozások enyhítésére terveztünk. Ezt a jövő héten újra megvizsgáljuk…

A legfontosabb dolog, amelyet az összes szakértő hangsúlyozott, hogy be kell tartani a három szabályt: maszk viselése, két méter távolság tartása és higiénia – kézmosás. Arra kérlek benneteket a gazdaságunk, az egészségünk és mindannyiunk élete érdekében, hogy tartsátok be a rendeleteket.”

A 12-es csatorna riportja azt állította, hogy az ülés előtt az Egészségügyi Minisztérium tisztviselői figyelmeztettek arra, hogy a második hullám sokkal súlyosabb lehet, mint az első, amely közel 300 halottal járt.

Iskolákban támad újra a koronavírus Izraelben

Minden statisztika szerint az utóbbi hetek új fertőzöttjeinek többsége az iskolákban kaphatta el a vírust.