Ismert Chabad-vezető kritizálja a tervezett izraeli annektálást

Jichák Jehuda Yaroslavsky, a Chabad mozgalom egyik prominens vezetője Netanjahu izraeli kormányfőnek eljuttatott levelében felhívja a figyelmet arra, hogy a lubavicsi Rebbe, a mozgalom spirituális vezetője minden területi kompromisszumot élesen ellenzett – írja az Israel Hayom hírportál.

Az annektálási elképzelés, melyet a Trump-kormányzat januárban ismertetett béketervének keretében hagyott jóvá, számos Júdea-Szamáriában található területre engedélyezné az izraeli jogkiterjesztést, ugyanakkor bizonyos területeket meghagyna egy későbbi palesztin állam létrehozása céljából.

A Trump-féle béketerv mindemellett kiköti, hogy egy palesztin állam négy évvel azután jöhet létre, ha minden palesztin terrorszervezet megszabadul fegyvereitől.

Yaroslavsky rabbi levelében felhívja az izraeli miniszterelnök figyelmét arra, hogy bár a terv Izrael számára fontos előnyöket tartalmaz, egy későbbi palesztin állam létrejötte komoly biztonsági kockázatot jelentene a zsidó államra nézve.

A vezető emlékeztetett a mozgalom spirituális vezetőjének, az 1994-ben elhunyt Menachem Mendel Schneerson rabbinak azon felhívására, miszerint bármilyen, még a legkisebb mértékű területi kompromisszum, zsidó életeket sodorhat veszélybe.

Yaroslavky levelében úgy fogalmaz: „Tudván, hogy a Trump-kormányzat által kidolgozott béketerv előbb-utóbb egy palesztin államnak is helyet adhat júdea-szamáriai területeken, tisztelettel arra kérem a miniszterelnök urat, hogy ne valósítsa meg a terv más részeit sem, hiszen egy palesztin állam majdani létrejötte veszélyezteti a Szentföld jólétét és biztonságát.”

Egy baloldali intézet szerint több izraeli ellenzi, mint amennyi támogatja az annektálást

A baloldali Genfi Kezdeményezés Csoport által megrendelt és közzétett közvélemény-kutatás szerint a lakosság 41,7 százaléka ellenzi a ciszjordániai részeknek a Trump-béketervben engedélyezett annektálását, 32,2 százaléka pedig támogatja azt.