Minneapolis ég: közel 55 millió dollár kárt okoztak a fosztogatók

A rasszizmus ellenes zavargásokban mintegy 220 épület sérült meg, és  akár több százmillió dollárra is szükség lehet a károk helyreállításához.

A minneapolisi polgármester, Jacob Frey állami és szövetségi támogatást kér a több mint egy hetes fosztogatás és lázongás alatt megrongálódott városrészek újjáépítéséhez – írta a Minneapolis Star Tribune pénteken a National Review konzervatív véleményportál szerint.

Mintegy 220 épület sérült meg, és legalább 55 millió dollárra van szükség a károk helyreállításához, jelentette ki a város közösség- és gazdaságfejlesztési osztálya a hét elején, majd hozzátették, hogy a város „még nem tudott hiteles becslést készíteni”. A városi tanács tagjai figyelmeztettek arra, hogy a költségek valószínűleg sokkal magasabbak lesznek, míg Frey polgármester szerint a károk a „több százmilliós” nagyságrendet is elérhetik.

„Mindent meg fogunk tenni, amint helyreállítási üzemmódra válthatunk” – nyilatkozta Frey a Tribune-nak. „Felépülünk az egymásra következő krízisekből, a koronavírus-járványtól a rendőrök által elkövetett gyilkosságon át az azt követő fosztogatásokig”.

Tim Walz kormányzó elmondta, hogy együttműködik Ilhan Omar és Betty McCollum képviselőkkel, akiknek a kerületei Minneapolis és St. Paul városait fedik le, valamint Amy Klobuchar és Tina Smith szenátorokkal annak érdekében, hogy segítséget kapjanak a Szövetségi Vészhelyzet-kezelő Ügynökségtől (FEMA).

„Igazság szerint annak az esélye, hogy sikerrel járjunk, a legjobb esetben is rendkívül nehéz”

– mondta McCollum. „Ha bebizonyosodik, hogy a pusztítást provokátorok követték el, akkor egyértelműen indokolt Trump elnök rendkívüli állapotot hirdessen ki”.

A 25 éves fekete férfi, Freddie Gray halálát követően 2015-ben elkezdődött zavargások után a FEMA elutasította Maryland kormányzója, Larry Hogan 19 millió dolláros támogatási kérelmét.

Minneapolist zavargások rázták meg, miután George Floyd afroamerikai férfit a városi rendőrök letartóztatása közben megölték. A gyilkosság a rendőri rasszizmus és erőszak elleni tömeges tüntetéseket eredményezett, ám ezek hamar fosztogatásba és lázongásba torkolltak, amelynek során a helyi rendőrőrs épületét porig égették és a helyi üzleteket kifosztották.

A lázongás napjai: az ügy, ami lángra lobbantotta Amerikát

Nem csak a szélsőbal táplálja azt a narratívát, hogy az amerikai rendszer rasszista. Ezt hirdetik a demokraták és a média többsége is. Hajdú Tímea elemzése.