Meghalt az egyik leghírhedtebb palesztin terrorvezér

Betegségben elhunyt Ramadan Sallah a palesztin Iszlám Dzsihád korábbi feje, aki 2018-ig irányította az Irán által szponzorált szervezetet. 

A libanoni újságok nem közölték, milyen betegségben szenvedett a 62 éves terrorista.  Az Iszlám Dzsihád szervezetet az Egyesült Államok és az Európai Unió  is terrorszervezetként tartja nyilván. Haláláig Sallah szerepelt az Egyesült Államok terrorlistáján, és ötmilliós jutalomra számíthatott az, aki kézre keríti.

Ramadan Sallah és Kasszem Szulejmáni 2013-ban. Foró: Wikimedia Commons

Az Iszlám Dzsihád azt közölte egy nyilatkozatban, hogy Sallah egy szívműtétet követően több mint három éven át kómában volt. Halálának pontos helyszíne nem ismert, de sokan úgy sejtik Libanonban tartózkodott.

„Sallahhal nagyszerű hazafit vesztettünk el” – jelentette ki közleményében Mahmúd Abbász palesztin vezető, akit a WAFA palesztin hírügynökség idézett.

Sallah Gázában született 1958-ban. Egyiptomban tanult közgazdaságtant, majd doktori címét Nagy-Britanniában szerezte meg. 1995-ben választották meg az Iszlám Dzsihád élére, miután a szervezet korábbi vezetőjét, Fathi Sikakit – nagy valószínűséggel izraeli ügynökök – meggyilkolták Máltán. 2018-ban a szervezet Sallah helyettesét, Ziád an-Nahalahot tette meg vezetőnek.

Az Iszlám Dzsihád  szervezet számos merényletet követett el Izraelben. Vannak irodái Szíriában és Libanonban is, tevékenysége azonban legfőképp Gázára összpontosul. Az év elején feléledt a konfliktus az Iszlám Dzsihád és Izrael között, miután a terrorszervezet számos rakétát lőtt ki a zsidó területekre.

Palesztin dzsihadisták erőszakkal készülnek Trump béketervére?

Iráni információ szerint felkeléssel és intifádával próbálják majd megzavarni a Trump-terv megvalósítását.