George Floyd-tiltakozások miatt csúszik a hagyományos Izrael-párti felvonulás New Yorkban

Az ünnepség tervezett időpontjában szolidaritásból inkább fekete közösségi vezetők rasszizmussal kapcsolatos előadásait hallgatja majd a helyi zsidó közösség.

Az idei – a koronavírus-járvány miatt amúgy is virtuális – Ünnepeljük Izraelt nevet viselő felvonulást a George Floyd halála miatti tiltakozások miatt elhalasztották – számol be a döntésről a Jewish Telegraphic Agency.

Először a koronavírus-járvány az internetre száműzte a világ egyik legnagyobb Izraelt támogató felvonulását. Most pedig az Ünnepeljük Izraelt nevet viselő felvonulást elhalasztották, hogy a New York-i zsidók meghallgathassák, mit mondanak a fekete közösségi vezetők a rasszizmusról.

A New York-i Zsidó Közösségi Kapcsolatok Tanácsa (JCRC) „az országszerte zajló tüntetésekre válaszul, George Floydra, valamint a rasszizmus és a gyűlölet számos további amerikai áldozatára emlékezve” halasztotta el az eredetileg június 7-re tervezett felvonulást.

A JCRC pénteken jelentette be, hogy a tervezett esemény helyett az „amerikai rasszizmusról szóló online beszélgetést” szervez a Zoomon.

„Ez a virtuális összejövetel lehetőséget biztosít mind a zsidók, mind a nem zsidók számára, hogy meghallgassák a New York-i prominens fekete közösség vezetőinek üzenetét”

– indokolta a döntést a Tanács az általa kiadott sajtóközleményben.

A rendezvény résztvevői között szerepel Letitia James New York-i főügyész, Jennifer Jones Austin, a Protestáns Jóléti Egyesületek Szövetségének igazgatója, Tamara Fish, a különböző hátterű zsidókat tömörítő Többnemzetiségű Zsidók Hálózatának korábbi elnöke, Charles Galbreath tiszteletes, a brooklyni Flatbush-ban levő Clarendon Road templom vezető lelkésze és Samuel M. Pierre is, aki Farah Louisnak, a New York-i városi tanács demokrata párti tagjának a kabinetfőnöke.

Végképp kiszolgáltatottá válhatnak a New York-i zsidók?

Az új igazságszolgáltatási reformok lehetetlenné teszik a biztonságos zsidó életet az amerikai metropolisban – állítja a Tablet magazin szerzője.