Az élet lassan visszatér a normális kerékvágásba Nyugat-Európában

Több országban is jelentősen csökkent az új koronavírusos megbetegedések száma, ezért újra kinyithatnak a vendéglátóhelyek, és a határzárakat is feloldják.

Belgiumban a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésének harmadik szakaszában, június 8-tól újra kinyithatnak a vendéglátóhelyek, és a határzárakat is feloldják június 15-től – jelentette be a belga kormány biztonsági tanácsa szerdán Brüsszelben.

A döntés értelmében hétfőtől a kávézók, bárok, éttermek – az érvényben lévő távolságtartási szabályok betartásával – fogadhatnak vendégeket egészen éjjeli 1 óráig, viszont az éjszakai szórakozóhelyek csak augusztus végétől nyithatnak ki, és ugyancsak a nyár végén kerülhet sor nagyobb létszámú rendezvények megtartására. A biztonsági tanács által előírt szabályok szerint társas események legfeljebb 10 fő részvételével engedélyezettek. A mozik, színházak és kulturális szolgáltatásokat nyújtó más létesítmények július elsejétől nyithatják meg újra kapuikat, de közönségük létszáma nem lehet több 200 főnél.

Sophie Wilmes miniszterelnök sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a járványügyi helyzet jobb, mint amire számítottak, de a „vírus még jelen van, és a járvány még követelhet áldozatokat, ha az emberek nem tartják be az előírt társadalmi távolságtartási szabályokat”.

A belga lapok szerdán arról tájékoztattak, hogy járványmutatók kedvezőek, az új fertőzések és új kórházi felvételek száma napról napra csökken. A járvány csúcspontja óta szerdán volt először az áldozatok száma húsz alatt.

A szomszédos Hollandiában a sajtó arról írt, hogy a járvánnyal összefüggésben intenzív osztályon kezelt betegek száma jelentősen csökkent az utóbbi napokban. Keddről szerdára 38 beteg hagyhatta el az intenzív kórházi részleget, ami rekordszintű visszaesést jelez.

Ernst Kuipers, a holland ápolók szövetségének elnöke úgy nyilatkozott, hogy kórházban kezelt betegek összlétszáma kétharmadával csökkent májuk eleje óta, és a kapacitáshiány miatt Németországban ápolt betegek is meggyógyultak a járvány okozta betegségből.

Az országban egy nap alatt 86 új fertőzöttet azonosítottak, és 10 emberhalt meg a kórban. Június elseje óta kiterjesztették a tesztelést Hollandiában, két nap alatt közel 10 ezer szűrést hajtottak végre.

Luxemburgban az egészségügyi minisztérium szerdai statisztikái szerint kedd óta nem volt sem új haláleset, sem újabb megfertőződés a koronavírustól.

Franciaországban szerdán 29 ezer fölé emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, de a kórházban ápoltak száma tovább csökkent, és a járványügyi korlátozások előző napi újabb enyhítésének köszönhetően az élet egyre inkább visszatért a régi kerékvágásba, amitől a kormányzat a gazdasági visszaesés tompítását reméli.

Az egészségügyi tárca szerda esti közleménye szerint kórházban 81-en hunytak el az elmúlt 24 órában a Covid-19 fertőzés következtében, és ezzel 29 021-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

A járvány kezdete óta kórházban 18 671-en haltak meg a koronavírus-fertőzöttek közül, az idősotthonokban és egyéb szociális intézményekben 10 350-en vesztették életüket, de a kormány péntektől ismét engedélyezi a bentlakók látogatását.

Kórházi ellátására jelenleg  13 514 fertőzött szorul (az egy héttel ezelőtti 15 680-hoz képest), ami 514-gyel kevesebb, mint kedd este, de a nap folyamán is történt 250 új betegfelvétel.

A súlyos betegek közül 1210-en vannak lélegeztetőgépen (az egy héttel ezelőtti 1500-hoz képest), ami 26-tal kevesebb, mint 24 órával ezelőtt.

A járvány kezdete óta 151 677 fertőzöttet regisztráltak, az elmúlt 24 órában 352 új esetet tártak fel.

Kórházban március 1. óta több mint 102 ezer fertőzött volt, lélegeztetőgépre közülük 18 ezren szorultak, és csaknem 70 ezren gyógyultan távoztak.

Koronavírus: A német kormány visszavonja a minden EU tagországtól eltanácsoló utazási figyelmeztetését

A figyelmeztetés visszavonásának feltétele, hogy az adott állam ne korlátozza a külföldiek belépését.

Kedden 11 hét után országszerte újra megnyithattak a vendéglátóhelyek, de a leginkább veszélyeztetett párizsi régióban egyelőre csak a teraszokon fogadhatnak vendéget.

Agnes Panier-Runacher gazdasági államtitkár szerint a vendéglátás újraindulása jó hír, mert már nagy volt a várakozás, és érzékelhető, hogy a franciáknak ismét van kedve fogyasztani. Ugyanakkor mindenkit továbbra is óvatosságra és az egészségügyi előírások betartására kért.

A franciák keddtől már nem kizárólag a lakóhelyük 100 kilométeres körzetében mozoghatnak, és Korzika irányába is megindulhattak a belföldi repülőjáratok, így jóllehet a határok még zárva vannak, megkezdődtek a belföldi foglalások a nyaralási időszakra.

A kormány keddi prognózisa szerint francia gazdaság akár 11 százalékkal is zsugorodhat idén a koronavírus következményeinek hatására, a következő hónapok még igen nehezek lesznek, de jövőre azonban növekedési pályára áll az unió második legnagyobb gazdasága.

Miután a járványkezelésről szóló parlamenti jelentés több hiányosságra is rámutatott a kórházak kezdeti leterheltségét, illetve a maszkkészleteket illetően, a nemzetgyűlés szerdán felállított egy vizsgálóbizottságot a járványkezelés felelőseinek meghallgatására.