Fekete rendőrkapitányt lőttek agyon a fosztogatók Missouriban

Jóbarátja zálogfiókját próbálta védeni a fosztogatóktól, akik lelőtték a nyugalmazott, 77 éves, fekete rendőrkapitányt – írja a CBS News. Trump is megemlékezett róla.

Kedd hajnali 2 óra 30 perckor találták meg David Dorn holttestét a járdán, a Lee’s zálog és ékszerbolt előtt, St. Louisban. A volt rendőrkapitányt valószínűleg a fosztogatók lőtték le, akik úgy tudni, egy tévével távoztak.

Lapinformációk szerint a rablást és a gyilkos lövést valaki a Facebook Live-on közvetítette, de később a videó lekerült a közösségi oldalról. Nemrég viszont a Youtube-ra töltöttek fel egy videót, amin az látszik, hogy a meglőtt rendőr hosszú percekig még életben volt, a járdán feküdt, de senki sem segített neki, nem ment oda hozzá, a mentőket a videó készítője értesítette.

CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK!

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Azon az estén egyébként négy rendőrre lőttek rá St. Louisban, másokra kövekkel és petárdákkal támadtak, 55 boltot kifosztottak, egyet fel is gyújtottak. A rendőrök egy fosztogatót lőttek meg, mert rájuk lőtt. Súlyosan megsebesült.

Az Egyesült Államok számos városában tartanak tüntetéseket Geoge Floyd halála miatt, sok helyen azonban erőszak, rongálás és fosztogatás zajlott.

A fekete, nyugalmazott városi rendőrkapitány, aki jelenleg egy közeli kisváros rendőrőrsét vezette, rendszeresen segített barátjának, sokszor ellenőrizte a zálogfiókot, amikor megszólalt a riasztó – mondta egy helyi lapnak Dorn felesége, aki maga is rendőr a városi kapitányságon.

Amerikai nagykövet: Minden élet elvesztése tragédia

David B. Cornstein az erőszakot elutasító polgárjogi harcost, Martin Luther Kinget idézte közleményében.

David Dorn 38 évet szolgált St. Louisban, mielőtt 2007 októberében nyugdíjba ment. Utána Moline Acres nevű kisváros rendőrségét vezette a megyében.

„Az a tény, hogy épp szolgált és védett, szívemből érzem, hogy ez az az út, ahogyan távozni szeretett volna erről a földről”

– mondta Dorn fia, Brian Powell a helyi tévének.

„Nagyon elkötelezett volt a fiatalok felé, különösen a hátrányos helyzetűeket próbálta segíteni. Sikeressé akarta őket tenni. Követendő példa akart lenni azon fiatalok számára, akik a rendőri pályára készültek”

Ezt már volt kollégája, Tim Fitch mondta, aki 30 éve ismerte David Dornt, közeli barátok voltak.

Former police captain, chief killed while defending north St. Louis pawn shop

77-year-old David Dorn has shot and killed by looters while protecting Lee’s Pawn and Jewelry from rioters. No suspects have been arrested in his death at th…

Eddig még senkit sem tartóztattak le az ügyben. A CrimeStoppers nevű szervezet 10 ezer dollár nyomravezetői díjat ajánlott fel.

„Sokunk, a többi rendőrtiszt, felnézett rá. Nagyon-nagyon szeretett, kedves ember volt. A felesége még mindig itt dolgozik, úgyhogy ez nagyon szomorú időszak számunkra. Büszkék leszünk rá”

– nyilatkozta John Hayden, St. Louis jelenlegi rendőrkapitánya.

David Dorn haláláról Donald Trump amerikai elnök is megemlékezett.

Facebook-oldalán azt írta, hogy a kiváló rendőrkapitányt kegyetlenül megölték a hitvány fosztogatók.

„Büszkék vagyunk a rendőreinkre, talán még jobban, mind eddig bármikor”

írta Trump.

Káosz Amerikában: erőszak, fosztogatások, kijárási tilalom

Washington D.C.-ben egy rendőrségi autó a Fehér Házhoz közel robbant fel, Buffalo városában egy teherautó hajtott a tüntetők közé, elgázolva két rendőrt.