Szétvágták a Tóra-tekercset Montréal legborzasztóbb zsinagóga-rongálásánál

A Tóra-tekercset pedig szétvagdosták a koronavírus miatt bezárt intézményben.

Vandálok végeztek borzalmas pusztítást Montréal egyik zsinagógájában, a Côte St. Luc nevű zsidó negyedben — közölte a Jewish Telegraphic Agency nevű lap, amely a környék eddigi legborzasztóbb rongálásának nevezte a történteket. A szefárdi Kol Jehuda közösség épületét hetekkel ezelőtt, a COVID-19 járvány miatt zárták be.

A lap beszámolója szerint a helyszínen talált imasálakat és imaszíjakat az épület mellékhelységébe dobálták, a Tóra-tekercset szétvágták és földre dobálták, valamint más szakrális tárgyakat is megrongáltak az elkövetők, akik antiszemita falfirkákat is maguk mögött hagytak.

A kanadai rendőrség lehetséges gyűlöletcselekmény miatt indított eljárást az ügyben, egyelőre vizsgálják a rongálás lehetséges időpontját is.

„Most nyilvánvalóan senki sem mehet be” — mondta a közösség egyik tagja, Ralph Amar, aki szerdán fedezte fel a vandalizmus nyomait, miután a helyszínre érkezett, hogy betérjen néhány eszközért Sávuot ünnepe alkalmából. Egyúttal az általa látottakat „kegyetlennek” nevezte, és „mészárláshoz” hasonlította.

A választási kerület parlamenti képviselője, David Birnbaum szintén elítélte a történteket, és „undorító, gyáva” cselekedetnek minősítette azt.